servei reforçat a la costa

El trànsit de dades mòbils es dispara aquest estiu

Les operadores van registrar increments de més del 300% en ús per 'roaming' el juliol passat

La liberalització de l'ús del mòbil a l'estranger obliga a inversions a la xarxa

zentauroepp17261110 barcelona  barcelones  13 10 2011    sociedad   problemas co170602212554

zentauroepp17261110 barcelona barcelones 13 10 2011 sociedad problemas co170602212554 / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El trànsit de dades mòbils a Espanya com a conseqüència de la liberalització del 'roaming' a Europa s'ha disparat aquest estiu. En termes generals, fonts de les operadores confirmen que l'ús de terminals estrangers a Espanya es va triplicar al juliol. Fonts de Vodafone corroboren aquesta dada i reconeixen que "s'espera un increment encara més gran per a aquest agost". Ja abans de l'estiu, Vodafone constatava que el trànsit de dades general s'havia quadruplicat en tres anys com a conseqüència del canvi d'hàbits dels usuaris, però l'aplicació de la normativa d'itinerància el 15 de juny, que permet als ciutadans de la UE trucar en qualsevol país d'Europa sense sobrecostos, ha accelerat la situació.  

Més del 300%

En el cas d'Orange, fins al juliol va registrar un increment de trànsit de dades per 'roaming' del 330% (i del 490% de clients Orange Espanya a l'estranger). 

Telefónica no ha concretat les seves dades encara sobre les conseqüències de la liberalització del 'roaming' aquest estiu a Europa, però reconeixen una tendència i creixements similars. Només a Catalunya, Telefónica assegura que ha invertit uns 34 milions d'euros en el reforç del servei de telefonia mòbil per a aquest estiu en previsió de l'increment de la demanda. Aquesta inversió s'ha destinat a la millora de la cobertura 4G i 3G. 

Inversions

L'arribada de turistes estrangers i el moviment interior de turistes ha comportat un increment especialment alt del consum de dades en zones concretes. El transvasament de l'ús de mòbils a les zones turístiques eleva el risc de saturació de la xarxa. En previsió de la situació que s'acostava, les principals operadores que treballen a Espanya es van veure obligades a invertir en aquestes zones d'especial afluència turística abans de l'estiu "per atendre l'increment del trànsit sense tenir riscos extres". Les inversions s'han destinat a millorar la xarxa i les antenes per evitar la sobrecàrrega i un col·lapse que no s'ha arribat a produir. 

Telefónica

Telefónica va invertir 34 milions a reforçar el servei a Catalunya per a aquest estiu. La companyia informa que bona part de les actuacions s'han fet a Roses, Begur, Palamós, Blanes, Platja d'Aro, Lloret de Mar, Cambrils, Salou, Deltebre, Pineda de Mar, Sitges, Ametlla de Mar, Malgrat de Mar, Calella i Vilanova i la Geltrú. 

Orange

En el cas d'Orange es van desenvolupar 375 ampliacions de capacitat en les seves estacions de xarxa amb una inversió total de 21,4 milions d'euros per donar resposta a l'increment de trànsit de telecomunicacions estiuenc més important. Aquesta xifra inclou uns 9,8 milions d'euros, per intensificar el seu desplegament 4G en municipis amb perfil vacacional de fins a 2.000 habitants i 11,6 milions d'euros, per redimensionar la seva xarxa, per donar resposta a la demanda addicional de connectivitat derivada de la nova normativa de la Unió Europea sobre 'roaming'.

Fins i tot a la platja

Totes les operadores van portar endavant plans similars d'ampliació de la xarxa. En el cas de Vodafone, la firma es va esforçar a portar la tecnologia 4G i 4G+ a més municipis, i fins i tot a platges especialment concorregudes durant l'estiu.

L'optimització de les antenes és bàsica dintre de les estratègies de les operadores, ja que amb una mateixa base física és possible multiplicar el servei als usuaris.

Nous serveis

De manera paral·lela a les inversions a la xarxa, les operadores han temptat els clients a millorar els seus plans tarifaris, millor servei a canvi d'un preu més elevat. En aquesta línia hi ha les ofertes dirigides a un ús sense restriccions de les aplicacions de missatgeria, de música o de xarxes socials. 

Quota de mercat

Notícies relacionades

Segons les últimes dades corresponents al maig, Movistar lidera el mercat de mòbils, amb 15,4 milions d'abonats, seguida per Orange, amb 14,07 milions i Vodafone, amb 13,06 milions. El nombre total de mòbils donats d'alta a Espanya és de 51,27 milions. 

La normativa de 'roaming'

Segons la reforma de 'roaming' o itinerància europea, els límits de la tarifa contractada per l'usuari són els que s'apliquen a l'estranger. El fi del sobrecost per usar el mòbil a l'estranger afecta només els viatges entre els 28 països membres de la Unió Europea. A més d'aquests 28 països, els tres principals operadors a Espanya (Movistar, Vodafone i Orange) també estenen a Noruega, Islàndia i Liechtenstein aquesta itinerància sense sobrecost. Vodafone, a més, suma quatre països més a aquesta gratuïtat Albània, els EUA, Suïssa i Turquia.

De l'1G al 5G: 700 megues per segon a BCN a l'octubre

<br/> El parc de mòbils a Espanya s'ha situat al voltant dels 51 milions d'unitats. El trànsit web des de mòbils augmenta a un ritme del 30% anual i es requereixen tecnologies cada vegada més ràpides per complir amb les necessitats. En aquesta línia, Vodafone ha anunciat per al pròxim octubre la instal·lació d'antenes que permetran la connexió al centre de Barcelona a velocitats de 700 megues per segon des de mòbils 4G+. <br/><br/> Els primers telèfons mòbils tan sols servien per fer trucades i enviar missatges de text. Eren els mòbils analògics de la primera generació (1G), que van veure el món en la dècada de 1980. Deu anys després arribarien els 2G, que permetien la digitalització de la telefonia mòbil. Les xarxes amb tecnologia 2G i 3G s'han vist superades per les 4G i les 4G+, clau per a la multiplicació de serveis de banda ampla mòbil, a l'espera de la tecnologia 5G. 

Temes:

Mòbils Roaming