RESOLUCIÓ JUDICIAL

El Suprem anul·la la condemna de Blesa per les 'black'

La mort de l'expresident de Caja Madrid implica també el sobreseïment d'altres causes

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Tribunal Suprem ha declarat extinta la responsabilitat penal del que va ser president de Caja Madrid Miguel Blesa, condemnat a sis anys de presó per les targetes black de l’entitat, a conseqüència de la seva mort. En una diligència, la sala segona formalitza aquesta mesura, contemplada per la llei per a tots aquells casos en què es produeixi la defunció del condemnat, fins i tot abans que la sentència s’hagi fet ferma, com passa amb Blesa, ja que el seu  recurs de cassació estava pendent de ser resolt.

Considerat per la secció quarta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional com a principal artífex del desvirtuament del sistema de les targetes opaques concedides a consellers directius de la caixa, l’exbanquer va ser condemnat el 23 de febrer a sis anys de presó per apropiació indeguda.

La família de l’exbanquer va sol·licitar la setmana passada al Suprem que dictés una resolució per declarar l’extinció de qualsevol eventual responsabilitat penal i de la seva acció penal pels fets rela­cionats amb les targetes 'black'. El Suprem, però, no pot extingir directament la responsabilitat penal de Blesa, ja que és l’Audiència Nacional -la que el va jutjar en primera instància- qui ho ha de fer. Per aquesta raó, el Suprem ha enviat un ofici a l’Audiència perquè procedeixi a l’extinció.

La lletra de la llei

De tota manera, segons la llei d’enjudiciament criminal, l’acció penal va quedar extingida el 19 de juliol, quan l’exbanquer va ser trobat mort d’un tret al pit en una finca de Còrdova, moment en què va caure de forma automàtica l’efecte del seu recurs al Suprem. La diligència només afecta aquesta peça separada del cas Bankia. La norma pressuposa, a més, el sobreseïment d’altres causes -sempre en termes penals- respecte a Blesa, com la de les participacions preferents de Caja Madrid.

Notícies relacionades

El mateix passa amb un altre procés més avançat, el dels sobresous a l’entitat, pel qual la fiscalia sol·licitava per a ell quatre anys de presó per administració deslleial continuada i que, si Blesa no hagués mor, en els pròxims mesos l’hauria fet seure al banc dels acusats al costat del que va ser el seu director general, Ildefonso Sánchez Barcoj.

L’extinció de la responsabilitat per aquest procés no afecta la civil, és a dir, les possibles indemnitza­cions que, si es confirma el que ha dictat per l’Audiència Nacional, haurien de ser abonades pels seus hereus només en el supòsit que no renunciïn a la part proporcional de la seva herència. D’aquesta manera, els que es considerin perjudicats podrien iniciar accions civils autònomes davant els tribunals d’ordre civil per reclamar el rescabalament dels danys causats per la gestió de Blesa. En el cas de les targetes 'black', l’acció civil podria ser empresa pel FROB Bankia i dirigir-se contra els hereus.