contra la gran distribució

Protesta d'agricultors a Lleida pels preus baixos

Els camions llencen fruita davant de botigues de Lidl, Mercadona, Aldi i Carrefour i la delegació de la Generalitat

Amenacen de tancar-se als Serveis Territorials d'Agricultura la setmana que ve

39480518 601

39480518 601

2
Es llegeix en minuts

Uns 200 agricultors d'Asaja, la Plataforma per la defensa de la fruita dolça, Jarc-Coag i la Unió de Pagesos han llençat aquest divendres unes 30 tones de préssecs i peres davant d'establiments de Lidl, Mercadona, Aldi i Carrefour i dels Serveis Territorials d'Agricultura a Lleida per protestar pels baixos preus que cobren pels seus productes, i han triturat part d'aquesta fruita. Els agricultors, que es queixen de cobrar els préssecs al voltant de 15 cèntims per quilo, la meitat del que els costa produir-los, han protestat per la venda de la fruita com a producte reclam per part de grans superfícies.

També han qüestionat les cessions que fan les centrals davant la distribució i han sol·licitat una entrevista amb la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i el director general del ram, Carmel Mòdol. Si la trobada no té lloc abans de dimarts, els agricultors han amenaçat de tancar-se als Serveis Territorials d'Agricultura divendres que ve, segons ha explicat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué.

La protesta, en què han participat agricultors d'Asja Aragó, ha començat a Lidl i Aldi de la carretera L-11, on els pagesos, que portaven uns 50 tractors, han mostrat una llarga pancarta amb els lemes 'Per la dignitat de l'agricultor', 'Sense nosaltres no menjareu, prou de vendre la fruita sense preu' i ' Per un agricultura justa i sostenible'.

La protesta

Després de descarregar la fruita a la porta dels dos establiments que estaven tancats i llançar ous i farina a les façanes, els manifestants s'han dirigit a un supermercat Mercadona, que ha tancat les portes durant la protesta, i a continuació han descarregat la fruita davant dels Serveis Territorials d'Agricultura per dirigir-se després a Carrefour, que també tenia tancada la porta de l'entrada.

El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha assegurat: "Tot el volum important de la comercialització de la fruita val la meitat de fitxar Neymar, som 10.000 famílies al darrere que estem patint molt", ha assegurat.

"Exigim que el Govern, no tant la consellera, que ja no té res a dir, que el president Puigdemont es posi les piles perquè està molt bé tot el que pugui passar a partir de l'1 d'octubre, però a nosaltres ens preocupa el que passa el 28, el 20 i el 30 de juliol", ha afegit.

Àmbit europeu

El portaveu de Jarc, David Borda, ha assenyalat que aquesta protesta és d'àmbit europeu i va dirigida principalment a Lidl, Aldi i Tesco, i no a les cadenes catalanes de les quals ha dit que algunes "intenten fer-ho bé".

El responsable de fruita de la Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, ha assenyalat que els grans de la distribució "estan collant el que no està escrit" i ha assenyalat que els pagesos venen el préssec a entre 10 i 15 cèntims i a les botigues està a la venda a entre 1,5 i dos euros.

"Abans de perdre-ho tot"

Notícies relacionades

Per la seva banda, el president de la plataforma en defensa de la fruita dolça, Jonathan Sanjuán, ha valorat la unió de la seva entitat i les organitzacions agràries i l'intent de lluitar "abans de perdre-ho tot" argumentant que liquidacions a 15 o 20 cèntims no les poden aguantar.

"En tenen culpa les distribuïdores, en té culpa la Conselleria d'Agricultura, que sembla que no fa cas de les nostres reclamacions i precs", ha assegurat.