EL FINAL D'UN BANQUER

L'autòpsia de Miguel Blesa confirma el suïcidi

El cos de l'expresident de Caja Madrid ha sigut traslladat al tanatori

L’autòpsia revela que Miguel Blesa es va suïcidar. / FRANCISCO SECO / VÍDEO: EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts

Hi havia pocs dubtes, però l’autòpsia ho va confirmar ahir: Miguel Blesa, l’expresident de Caja Madrid, es va suïcidar dimecres a la finca Puerto del Toro, a Villanueva del Rey, amb un tret al pit. L’informe que va rebre el jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Peñarroya-Pueblonuevo, encarregat de la causa oberta arran de la troballa del cos sense vida del banquer, no va deixar cap dubte: «S’ha tractat d’una mort per autolesió per arma de foc», va informar el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia després de l’examen practicat al cadàver a l’Institut de Medicina Legal de Còrdova. 

Una conclusió que va venir a donar la raó a la hipòtesi que es plantejava la Guàrdia Civil des del primer moment. La ferida, amb el canó tocant el cos; la posició del cos; l’arma just al costat del cadàver i les declaracions de les persones que eren a la finca quan van tenir lloc els fets ja apuntaven al que ahir es va poder confirmar: Blesa, que havia de complir 70 anys el pròxim 8 d’agost i que va ser condemnat per l’Audiència Nacional a sis anys de presó per l’ús de les targetes opaques, va viatjar de Madrid a Còrdova per treure’s la vida.

Per a la reconstrucció de la seqüència de la mort, els investigadors es van basar en l’anàlisi ocular i en els testimonis de les persones que es trobaven a la finca. Segons la investigació, Blesa va agafar un rifle del maleter, amb el qual se’n va anar a la part davantera del vehicle. Va recolzar la culata de l’arma a terra i va situar el pit sobre el canó. Tot seguit, va accionar el gallet. Va efectuar un únic tret, que va provocar que el cos de l’expresident de Caja Madrid piqués contra el capó i llisqués fins a caure desplomat a terra al costat d’una de les rodes.

Una vegada realitzada l’autòpsia, que tot just va suposar dues hores als forenses, el cadàver va ser traslladat a les 11.25 hores al tanatori de Las Quemadas, on l’esperaven familiars i amics del finat, entre altres la seva dona, Gema Gámez, i els seus germans Manuel Luis i Ramón. Després de ser incinerades les restes al voltant de les 14.00 hores, la família va abandonar el recinte a les 17.25 hores i va traslladar les cendres a Linares (Jaén), d’on era natural Miguel Blesa. 

Avui seran dipositades al cementiri Virgen de Linarejos, al panteó familiar on hi ha enterrats els pares del banquer, Miguel i María Dolores. Ja al vespre, a les 19.30 hores, s’oficiarà una missa funeral a la parròquia de San Francisco, a Linares, segons va confirmar a Efe el rector José Rodríguez. Fermín Gallardo, un dels amics personals de l’expresident de Caja Madrid i gestor del vedat de caça de la finca en què Blesa va ser trobat mort, va assegurar ahir que «Miguel Blesa és Rita Barberá», l’exalcaldessa de València. «La pressió es va carregar Rita Barberá i la pressió s’ha carregat Miguel», va afirmar. Segons Gallardo, al banquer el «preocupava» la possibilitat d’entrar a la presó, després que fos condemnat a sis anys per l’ús de les black.

"VA VENIR A ENGEGAR-SE UN TRET"

Notícies relacionades

Tot i que encara se li estava fent l’autòpsia al cadàver quan va fer aquestes declaracions, el seu íntim amic va assenyalar a les portes de l’Institut de Medicina Legal que «tots els indicis apunten a un suïcidi». «Va arribar a la finca a unes hores que no són normals; feia tres dies que deia que venia i que no venia; no portava equipatge; va portar la seva pròpia arma quan mai ho feia i, a més, li va dir al Rafa (l’altre gestor de la finca) «agafa el número de la meva dona per si l’has de trucar», va relatar. Totes aquestes circumstàncies feien pensar que Blesa havia viatjat de Madrid a Còrdova «per engegar-se un tret», com va avançar un altre amic a aquest diari poques hores després de trobar el seu cos sense vida.

L’entorn familiar va explicar ahir que Blesa no es trobava els últims dies desanimat ni deprimit, encara que sí preocupat pel curs de la batalla judicial que afrontava des de fa anys. Tenia «serioses esperances» que el Suprem li donés la raó en el cas de les targetes 'black', després del seu recurs.