La fiscalia manté els càrrecs contra l'excúpula de la CAM per "fer trampes"

El ministeri públic reclama condemnes de fins a set anys i mig de presó per a set exdirectius de l'entitat financera

undefined38661804 gra024  san fernando de henares  madrid   29 05 2017   el ex170717122621

undefined38661804 gra024 san fernando de henares madrid 29 05 2017 el ex170717122621 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia Anticorrupció va mantenir ahir els càrrecs contra set membres de l’excúpula de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), als quals va acusar de «fer trampes» en els «falsejats» comptes del 2010, que van derivar en prop de 200 milions d’euros de benefici gràcies a la utilització d’operacions «sense lògica econòmica». Això va provocar una falsa sensació de «tranquil·litat», va denunciar, que va ocasionar un «dany innegable» el 2011, any de la seva intervenció, als estalviadors que van comprar quotes participatives de l’entitat i que van perdre tota la seva inversió.

«ENGANYAR» I «INFLAR»

No haurien comprat els títols «si haguessin sabut que no n’obtindrien res», va denunciar el fiscal Luis Rodríguez Sol durant la lectura de les seves conclusions del judici celebrat en les últimes setmanes contra els exdirectius a l’Audiència Nacional. Els acusats, va sostenir, es van dedicar a «enganyar» i «inflar» el resultat per millorar la liquiditat.

En aquest sentit, va recordar que Roberto López Abad, exdirector general i «administrador de fet» de la caixa, va admetre en un correu del novembre del 2010 que l’entitat necessitava 300 milions d’euros de liquiditat. Per solucionar-ho, a més de titulitzar actius per vendre’ls al mercat, reconeixia pràctiques irregulars com ara passar crèdits fallits (no pagats) a normals per alliberar provisions i augmentar el benefici 

ACUSACIONS

El Ministeri Públic va mantenir la petició de set anys i mig de presó per a López Abad, la seva adjunta Dolores Amorós, l’exdirector general d’Inversions i Riscos Francisco José Martínez, i el de Planificació i Control Teófilo Sogorb (que va autoritzar unes retribucions de 47,3 milions per a l’equip directiu que «mai s’haurien pogut percebre si s’haguessin reflectit els resultats reals»). Els delictes són falsedat comptable continuada i estafa. Per als exdirectors de Finançament, José Luis Sabater, i d’Informació Financera, Salvador Ochoa, demana 1,2 anys de presó i per a Vicente Soriano (Recursos) deu mesos. 

Notícies relacionades

    

El fiscal tampoc va variar la seva postura en relació amb l’expresident de la CAM Modesto Crespo, contra el qual no exerceix càrrecs. Per la seva part, el Fons de Garantia de Dipòsits, que va haver d’assumir el rescat de  5.249 milions d’euros de l’entitat, ha retirat l’acusació contra Crespo per entendre que no va participar en els fets. Altres acusacions la mantenen, tot i que ha abaixat la petició de presó. H