Mercat laboral

El 12% dels treballadors a Catalunya estan en situació de pobresa

CCOO denuncia que l'augment d'ocupació no ha rebaixat la precarietat

Un estudi del sindicat xifra en 382.500 els empleats amb ingressos insuficients

zentauroepp39258533 romina  ccoo  comisions  comisiones170711181000

zentauroepp39258533 romina ccoo comisions comisiones170711181000 / Jofre Figueras

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Augmenta l’ocupació a Catalunya però també ho fa el nombre de treballadors que cobren per sota del límit de pobresa. Aquesta és la principal conclusió de l’informe presentat ahir per CCOO de Catalunya que xifra en 382.500 catalans els que, malgrat disposar d’una  feina, estan en risc de pobresa. A més, segons el sindicat, aquest col·lectiu que viu en situació de precarietat tot i comptar amb una feina remunerada s’ha incrementat en percentatge durant el 2016 respecte a l’any anterior, fins a arribar al 12% enfront de la taxa de l’11,4%. I tot plegat malgrat l’increment de l’ocupació. En xifres absolutes, l’any passat es van afegir 39.000 persones a la llista de treballadors precaris.

MÉS TEMPORALITAT

La xifra d’ingressos per considerar un treballador en risc de pobresa es va situar el 2015 en els 10.054 euros nets anuals, cosa que suposa 837,83 euros mensuals. La taxa de risc de pobresa a la feina mostra la proporció de persones que van treballar almenys set mesos durant un any i que tenen una renda disponible que se situa per sota del llindar de risc de pobresa, una taxa que el 2016 va ser del 12,6 % en el cas dels homes a Catalunya i de l’11,2 % en el de les dones. 

Una explicació possible a aquest augment de treballadors pobres és, segons els autors de l’estudi, que en l’últim any hi ha hagut més oportunitats de feina, però amb ofertes cada vegada més precàries. Aquesta situació contrasta amb les xifres de creixement del PIB que s’han registrat tant a Catalunya com a Espanya. 

Notícies relacionades

L’informe constata que entre el quart trimestre del 2008 i el mateix del 2016 hi ha 300.000 llocs de treball  que no s’han recuperat a Catalunya. El que sí que ha augmentat en aquest mateix període ha sigut la taxa de temporalitat, fins a situar-se en el 21,8% i el treball a temps parcial, que ja és el 14,2% del total, amb l’agreujant que el 56,6% d’aquest és involuntari, és a dir que el treballador treballa menys hores de les que podria i voldria. Un recent informe del Banc d’Espanya calculava que si es tingués en compte aquesta part d’ocupació no ocupada, la taxa d’atur real arribaria gairebé al 30% a Espanya. Segons l’estudi, hi ha 256.000 catalans que voldrien disposar de jornada laboral completa i que només poden treballar a temps parcial.

Per a CCOO, les  xifres demostren que fan falta més pujades salarials, un augment progressiu del salari mínim interprofessional (SMI) i crear la renda mínima de ciutadania. També adverteixen que si no canvia el model productiu, «l’escenari laboral tan precari que patim tampoc millorarà». I consideren molt positiu en aquest sentit l’aposta del Pacte Nacional per la Indústria perquè «pot representar un punt d’inflexió en aquesta tendència negativa».