EVOLUCIÓ DELS INDICADORS
Catalunya va generar el 2016 el 19% del PIB espanyol, màxim des del 2000
L'exportació i la inversió estrangera van ser positives, però en R+D s'està per sota de la mitjana europea
Els nivells d'ocupació del 2007 amb 4 milions d'ocupats no es recuperaran fins al 2019
Catalunya va generar l'any passat el 19% del PIB espanyol, xifra que va suposar el percentatge més alt des de l'any 2000, encara que haurà d'esperar "almenys" fins al 2019 per recuperar els quatre milions de llocs de treball que hi havia abans de l'esclat de la crisi, assenyala la Memòria Econòmica de Catalunya del 2016, estudi elaborat pel Consell General de Cambres de Catalunya que s'ha presentat aquest dijous en un acte al qual han assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras.
En concret, Catalunya va aportar el 2016 el 19,03% de la riquesa generada en el conjunt de l'Estat, la millor xifra des que va començar el segle XXI, si bé en aquests 16 anys Catalunya mai ha rebaixat la seva aportació al PIB nacional per sota del 18,7%. La memòria recorda que l'economia catalana va créixer l'any passat un 3,5% i que entre el 2013 i el 2016 l'increment mitjà anual va ser de l'1,9%, davant l'1,5% de la mitjana estatal.
OCUPACIÓ
La directora de la memòria, Carme Poveda, ha ressaltat que el 2016 l'economia catalana "va superar totes les expectatives inicials", tant en matèria de PIB com de generació d'ocupació. L'any passat, Catalunya va aconseguir augmentar la seva ocupació el 3,4%, la xifra més alta des del 2007, si bé encara està un 11% per sota dels nivells d'ocupació registrats el 2007, i la memòria estima que s'haurà d'esperar "almenys" fins al 2019 per recuperar els quatre milions de llocs de treball de llavors, i tot condicionat al fet que es compleixin les previsions.
Totes les comarques catalanes, a excepció de la Ribera d'Ebre i la Vall d'Aran, van registrar un augment del nombre d'afiliats a la Seguretat Social el 2016. Les comarques amb els creixements més elevats (superiors al 5%) van ser Osona, el Baix Llobregat, el Priorat, el Baix Penedès i la Cerdanya.
BALANÇA EXTERIOR
En canvi, Catalunya ja ha sigut capaç de recuperar el terreny perdut des del 2007 en termes de PIB, ha afegit Poveda, que ha recordat, no obstant, que tant Alemanya com França o la mitjana de la UE han aconseguit un creixement en termes de PIB des del 2007 superior al de Catalunya. Poveda ha explicat que el 2016 "tots els sectors econòmics" van ser capaços de fer una aportació positiva al PIB català i que es van obtenir grans resultats en indicadors com les exportacions o la inversió estrangera, que va aconseguir la xifra més alta de la sèrie històrica.
PER SOTA EN R+D
Notícies relacionadesDe cara al 2017, la memòria, patrocinada pel Banco Santander, estima que l'economia catalana aconseguirà un increment al voltant del 3%, i que va camí de superar les xifres "rècord" del 2016. No obstant, la memòria posa de manifest que Catalunya encara està per sota de la mitjana de la UE en R+D, ja que aquesta inversió suposa un 0,9% del PIB català, davant l'1,3% de mitjana de la UE.
INDÚSTRIA 4.0
Pel que fa a l'adaptació de l'economia catalana a l'anomenada indústria 4.0, la memòria sosté que Catalunya compta amb les condicions per ser un referent en aquesta matèria, però denuncia una falta de professionals amb formació en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. En aquest punt, calcula que Catalunya no arriba als 10.000 graduats a l'any en aquests camps, i remarca que l'objectiu hauria de ser disposar de 14.000 graduats.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida