'FORO CINCO DÍAS'

Montoro preveu una rebaixa de l'IRPF al final de la legislatura

El ministre d'Hisenda defensa la política econòmica basada en les exportacions, la inversió i el control de la despesa

Declaracions durant la seva intervenció al Foro Cinco Días. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

El ministre d'HisendaCristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts que l'actual creixement de l'economia espanyola permetrà abordar una rebaixa fiscal al final de la legislatura. En el 'Foro Cinco Días', Montoro ha fet un repàs de la situació econòmica d'Espanya i ha destacat que l'actual creixement econòmic "és amb tota seguretat el més sa" de la història d'Espanya, davant els que denuncien l'imparable creixement de les desigualtats i la precarització de l'ocupació i els salaris, el ministre ha subratllat el valor de les dades macroeconòmiques.

El ministre ha rebutjat que els Pressupostos Generals de l'Estat del 2018, que es presentaran aquesta tardor, incloguin noves rebaixes d'impostos encara. Ha obert la porta a noves rebaixes de l'IRPF a partir del 2019, al final de la legislatura. "El 2018 no tindrem marge per aplicar les reduccions de l'IRPF, seria el segon any de legislatura i hem de tenir pastanagues per a la negociació. Les reformes tributàries sempre s'han fet a final de legislatura", ha indicat. L'objectiu del Govern és retallar impostos a les empreses i als ocupadors, com una via per revifar la inversió, que juntament amb les exportacions consideren que és l'element clau per aconseguir un creixement econòmic òptim, en el marc d'un control de la despesa i la reducció del dèficit.

Montoro ha destacat que Espanya fa cinc anys que té superàvit per compte corrent, el primer d'ells el 2012, quan va aconseguir un saldo positiu superior al 3% i a més "contra pronòstic", ja que "ningú ho va vaticinar ni dins ni fora d'Espanya". Aquesta evolució, ha prosseguit el ministre, també es donarà aquest any, perquè Espanya tindrà una capacitat de finançament davant la resta del món del 2% del PIB, cosa que significa que Espanya no està agafant recursos de l'exterior, perquè es pot finançar per si mateixa.

Notícies relacionades

"El futur no és el meu, ni el del Govern d'Espanya, és el del país i l'important és que tinguem creixement amb superàvit per compte corrent. Totes les crisis a Espanya han sigut del sector exterior, però ara no està passant això, encara que alguns s'hi entestin", ha emfatitzat Montoro, que ha ressaltat a més que tot el creixement econòmic s'està traduint en creació d'ocupació.

El ministre ha assenyalat que aquest creixement econòmic ha sigut possible per la política pressupostària adoptada i les reformes realitzades, i ha remarcat que el que ha tret de la crisi Espanya ha sigut haver desencallat la "xifra astronòmica" de 440.000 milions d'euros, gairebé la meitat del PIB. "No es pot viure amb un deute que aixafa els comptes", ha dit.