COMPETÈNCIA

Brussel·les ultima una multa milionària a Google per abús de posició dominant

La sanció pujarà a més de 1.000 milions d'euros, segons 'Financial Times'

 

  / REUTERS / ROBERT GALBRAITH

1
Es llegeix en minuts

Setmanes decisives per a Google en Brussel·les. La Comissió Europea està ultimant la que serà probablement la multa més alta de l'organisme europeu contra una sola empresa per abús de monopoli. Segons algunes fonts, la multa pujarà a almenys 1.000 milions d'euros.

Segons assegura el Financial Times, oficials de la Unió Europea han assegurat que la decisió de la sanció es farà pública en les pròximes setmanes. Serà la primera sobre els tres casos de conflicte que té obert Brussel·les amb el gegant nord-americà.

La primera sanció resoldrà el plec de càrrecs que va dictar la UE el 2015 i que acusava formalment Google d'abús de posició dominant per afavorir de forma sistemàtica el seu servei de comparació de preus (Google Shopping) davant els seus rivals en els resultats del seu buscador. Brussel·les podria obligar la companyia a fer canvis estructurals en el seu buscador per posar fi a l'abús de posició dominant.

Google no serà la primera multinacional tecnològica americana sancionada. Des del 2000, la Comissió Europea ha investigat i sancionat Microsoft (900 milions d'euros)Intel (1.060 milions)Apple (13.000 milions) i Facebook (110 milions) per diversos casos.

ALTRES CASOS

Notícies relacionades

No és l'únic cas que Google té obert. A més de l'acusació de posició dominant per la seva política de recerques, la UE també investiga el comportament de Google pel que fa al seu sistema operatiu per a mòbils, Android. L'examen de Brussel·les es concentrarà a determinar si Google ha vulnerat les normes de la UE obstaculitzant el desenvolupament i l'accés al mercat de sistemes d'explotació, aplicacions i serveis per a dispositius mòbils intel·ligents rivals d'Android.

D'altra banda, també investiga si Google hauria bloquejat de forma injusta els competidors de pàgines web que utilitzen la seva barra de recerques.