MESURA PRESSUPOSTÀRIA

Báñez anuncia a Luxemburg l'ajuda de 430 euros per a ocupació de joves pactada amb Ciutadans

UGT reclama al Govern feines dignes i no "caritats pal·liatives"

 

 

1
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Fátima Báñez, ministra d'Ocupació, ha anunciat als seus col·legues de la Unió Europea una ajuda a l'ocupació jove que ja es coneixia a Espanya des de fa mesos i l'autoria de la qual pertany a Ciutadans. Davant el Consell d'Ocupació dels Vint-i-vuit, reunit a Luxemburg, ha confirmat una ajuda directa de 430 euros per als menors de 30 anys inscrits a la Garantia Juvenil, que ni estudien ni treballen però que tenen dificultats d'inserció laboral. La condició per percebre aquests diners és que el beneficiari tingui un contracte de formació i aprenentatge.

La idea va ser de Ciutadans que la va plantejar, i amb èxit, en la negociació amb el PP del pacte dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2017, que destinen una partida de 500 milions d'euros aquest any per a aquesta mesura.  

“Mentre uns fan mocions sense suport, Ciutadans aconsegueix el complement salarial de 430 euros. Aixó són canvis”, ha escrit Albert Rivera al seu compte de Twitter.

AL DIÀLEG SOCIAL

La ministra Báñez plantejarà la proposta la setmana que ve a la taula de diàleg social amb sindicats i patronals, juntament amb una altra mesura en què està treballant el ministeri, com és bonificar la quota empresarial a la Seguretat Social per convertir els contractes de formació i aprenentatge en indefinits.

L'anunci ha sigut titllat de "propaganda" per UGT, que considera que els joves necessiten feines dignes i no ajudes ni "caritats pal·liatives".  Al sindicat que dirigeix Pepe Álvarez el sorprèn que l'anunci de Báñez, a més de conèixer-se des de fa setmanes, no s'hagi plantejat a les taules de diàleg social obertes fa mesos "sense avanços perquè el Govern es nega a donar-los contingut". Per això UGT considera que el Govern "va posant pegats" a la situació de la desocupació juvenil que afecta el 41,6% dels joves.

Notícies relacionades

La ministra i el sindicat ofereixen xifres dispars sobre la situació dels joves en atur. Davant del Consell, que reuneix els ministres d'Ocupació de la Unió Europea, Báñez ha presumit dels resultats de la garantia juvenil que "ha generat oportunitats de treball a 1.971.963 joves". No obstant, no ha aclarit que això no s'ha traduït en llocs de treball.

Una de les raons per les quals la taxa de desocupació juvenil ha baixat en els últims anys es deu al fet que els joves ja han desistit d'estar apuntats a les oficines d'ocupació oficials. En aquest sentit, UGT assenyala que la població activa menor de 35 anys ha descendit en 1,7 milions en els últims quatre anys.