LLISTA FALCIANI

Tres directius del Santander declaren davant el jutge acusats de blanqueig

Falciani celebra que deu banquers hagin sigut citats per l'Audiència després de col·laborar amb l'HSBC

El magistrat investiga si la trama va servir a la família Botín per amagar accions de Bankinter

tecnicomadrid29807223 madrid 25 05 2015 economia herve falciani durante la present

tecnicomadrid29807223 madrid 25 05 2015 economia herve falciani durante la present

2
Es llegeix en minuts

Tres directius del Santander van declarar ahir davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata com a investigats per un presumpte cas de blanqueig de capitals al banc suís HSBC. Aquest cas constitueix una peça separada que afecta entitats financeres dins de la investigació sobre l’anomenada llista Falciani, en què l’exinformàtic del banc suís Hervé Falciani va revelar els noms de 130.000 titulars de comptes no declarats.

En concret, van passar davant el jutge l’exsecretari general de l’entitat el 2005 i expresident del Comitè d’Anàlisis i Resolució de l’entitat entre els anys 2005 i 2014, Ignacio Benjumea Cabeza de Vaca, i els responsables vinculats a les tasques de compliment normatiu i prevenció en banca majorista, José Manuel Arraluce Larraz i Carlos Infiesta Fernández.

En total, fins demà estan citats a declarar davant el jutge set directius del Santander i tres de BNP Paribas, després dels registres efectuats el juny del 2016 a la ciutat financera del Santander a Boadilla del Monte (Madrid) i després que el magistrat ha examinat la documentació aportada pels inspectors del Banc d’Espanya sobre les actuacions de l’entitat HSBC Private Bankia Suisse respecte als moviments de fons dels seus clients amb residència espanyola.

ACCIONS DE BANKINTER

Segons la resolució del magistrat, aquests informes reflecteixen una operativa de moviments de fons entre el Santander i BNP, per una banda, i l’HSBC, per una altra. Aquest 

últim va posar en marxa un sistema de comptes de valors coneguts com a òmnibus, en els quals es desconeixia qui n’eren els verdaders propietaris.

El magistrat revela que entre l’agost del 2007 i el juliol del 2010, el Santander va obtenir la custòdia dels valors titularitat de la societat panamenya North Stat Overseas Enter, si bé aquests valors no només s’ocultaven sota aquella societat, sinó que també era titular HSBC. L’acte precisa que aquest entramat va permetre amagar la titularitat real de les accions de Bankinter i que posseïen, per valor del 8%, l’expresident del Santander Emilio Botín, el seu germà Jaime Botín, així com dels seus respectius fills.

SATISFACCIÓ DE FALCIANI 

Notícies relacionades

L’exinformàtic de l’HSBC, Hervé Falciani, ha celebrat que deu directius del Santander i BNP hagin sigut citats a declarar. En una roda de premsa al Congrés dels Diputats organitzada pels col·lectius 15MpaRato i Xnet, Falciani va explicar per  videoconferència que el més «important és entendre que tot el que es va agafar de deute legal s’ha gastat».

Per això, va advocar perquè la investigació que porta a terme l’Audiència Nacional comenci per «buscar els problemes» i faci una «auditoria per rastrejar els lladres (...), per què s’han gastat els diners que s’han tingut i per què els ciutadans no els  han vist».