Méndez de Vigo: "L'amnistia fiscal va ajudar a evitar la catàstrofe del rescat d'Espanya"

El Consell de Ministres fa pinya a favor del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro

El Govern evita tota autocrítica pel revés del Constitucional a la regularització fiscal

abertran38810399 madrid 09 06 2017 rueda de prensa posterior a la reuni n del170609135839

abertran38810399 madrid 09 06 2017 rueda de prensa posterior a la reuni n del170609135839 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / PILAR SANTOS / MADRID

El Consell de Ministres ha fet pinya a favor del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'endemà d'haver sigut declarada inconstitucional l'amnistia fiscal impulsada pel Govern de Mariano Rajoy el 2012. El ministre d'Hisenda "compta amb tot el suport del Govern", ha dit el portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. Segons el ministre portaveu, actuacions com la ja inconstitucional amnistia fiscal "van ser eficaces per evitar la catàstrofe d'un rescat d'Espanya" el 2012.

Segons ha explicat Méndez de Vigo, el ministre d'Hisenda ha explicat a la reunió del gabinet l'abast de la sentència emesa aquest dijous pel Tribunal Constitucional i ha subratllat que el motiu de nul·litat ha sigut haver utilitzat el reial decret llei (i no la llei) el març del 2012 per impulsar la declaració especial (amnistia fiscal) per la qual s'oferia als defraudadors posar-se al dia amb el fisc, sense pagar sancions ni interessos de demora, a canvi de pagar un tipus de només el 10%.

REVÉS AL GOVERN

La sentència del Constitucional, no obstant, deixa ben clar que la mesura va suposar “l'abdicació de l'Estat davant la seva obligació de fer efectiu el deure de tots de concórrer al sosteniment de les despeses públiques” consagrat a l'article 31.1 de la Constitució. La sentència, a més, critica que amb la seva decisió, el Govern “va legitimar com una opció vàlida la conducta dels que, de forma insolidària, van incomplir el deure de tributar d'acord amb la seva capacitat econòmica”. Segons el Constitucional, l'objectiu del Govern d'aconseguir ingressos per afrontar la greu crisi econòmica del 2012 “no pot ser, per si mateix, causa suficient que legitimi la fallida de l'objectiu de justícia al qual ha de tendir, en tot cas, el sistema tributari”.

Notícies relacionades

Tot i el revés que suposa la redacció d'aquesta sentència, el ministre portaveu ha evitat tota autocrítica del Govern per l'adopció d'aquesta mesura, que ha justificat per la delicada situació de l'economia espanyola el 2012, amb un elevat dèficit públic i molt a prop del rescat europeu. "Situacions excepcionals requerien mesures excepcionals", ha dit el ministre aquest divendres.

MOLT A PROP DEL RESCAT

El també ministre d'Educació ha explicat que el març del 2012, quan es va aprovar aquell reial decret llei, "estàvem amb l'aigua al coll" i a Europa "ningú donava un euro per Espanya". Aprovar l'amnistia "no admetia una tramitació parlamentària de sis mesos", pròpia d'un projecte de llei, si tan sols amb la majoria absoluta que tenia el PP al Parlament; per això -ha recordat- es va recórrer a la via ràpida del decret llei. El ministre portaveu ha ressaltat que la situació de l'economia espanyola ha canviat "dràsticament", a millor, des d'aleshores i que "el ministre Montoro hi té molt a veure", juntament amb altres responsables econòmics de l'Executiu, entre els quals ha citat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i la titular d'Ocupació, Fátima Báñez.