inici de la vista oral a Madrid

Comença el judici contra l'excúpula de la CAM a l'Audiència Nacional

El fiscal demana set anys i mig de presó per als exdirectors de l'entitat per falsedat i estafa

La defensa demana expulsar l'acusació que representa el que van comprar quota participativa

16575164 591

16575164 591 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Sis anys després que es destapés com la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) va falsejar els seus comptes per amagar unes pèrdues que li impedien unir-se a altres caixes i que van permetre que els seus directius fossin indemnitzats amb pagues de beneficis, plans de pensions, prejubilacions i altres privilegis que no els corresponien, la Secció Quarta Penal de l’Audiència Nacional va començar ahir a jutjar els que eren els seus responsables en els anys 2010 i 2011.

El torn per als acusats arribarà avui, després que el tribunal presidit per Ángela Murillo resolgui les qüestions prèvies plantejades per les defenses, que bàsicament es van centrar en si els titulars de quotes participatives de l’entitat tenen dret o no a exercir l’acusació en aquest procediment. La qüestió no és intranscendent, perquè l’acusació que els agrupa sol·licita penes de 16 anys de presó per a cadascun dels vuit exdirectius que s’asseuen al banc dels acusats, una petició que dobla la més alta formulada per Anticorrupció.

El fiscal sosté  que perjudicats ho són els que van comprar quotes participatives amb comptes que "no reflectien la realitat"

El fiscal Luis Rodríguez Sol va centrar l’objecte del judici en el fet que els comptes del 2010 i els intermedis del 2011 «no reflectien la realitat» de l’entitat, perquè ocultaven que «s’havien produït pèrdues» i va sostenir que només els titulars de quotes participatives adquirides en aquest període que les van mantenir amb posterioritat puguin exercir l’acusació en el judici, perquè van ser els perjudicats per «la intervenció dels antics administradors». Segons els pèrits, va esgrimir, els comptes del 2007, el 2008 i el 2009 no van ser susceptibles de causar perjudicis, i per això no es pot tenir com a perjudicats els que van adquirir productes financers en aquests anys.

SET ANYS I MIG 

En el seu escrit d’acusació, en el qual no demana cap pena per a l’expresident Modesto Crespo, sol·licita per als exdirectors generals de l’entitat Roberto López Abad i María Dolores Amorós set anys i mig de presó i una multa de 180.000 euros per un delicte societari continuat de falsedat dels comptes en concurs amb estafa agreujada, o en els eu defecte, apropiació indeguda agreujada en concurs amb administració deslleial.

També sol·licita aquesta pena per a l’exdirector general de Planificació i Control Teófilo Sogorb i per a l’exdirector general d’Inversions i Risc Francisco José Martínez. Durant la sessió, la defensa del primer va renunciar a 19 testimonis que havia proposat, cosa que pot alleugerir el judici previst fins al 21 de juliol. El fiscal, a més, sol·licita 10 mesos de presó i multa de quatre mesos per a l’exdirector general de Recursos Vicente Soriano, i un any i dos mesos de presó i multa de sis mesos per a l’exdirector de Finançament i Gestió de Liquiditat Juan Luis Sabater i l’exdirector d’Informació Financera Salvador Ochoa.

Notícies relacionades

Anticorrupció, que xifra en 20,1 milions d’euros la quantitat indegudament cobrada pels acusats i que sosté que han de reintegrar al Banc Sabadell, demana que els titulars de quotes participatives adquirides en aquests anys siguin indemnitzats. Exclou, en canvi, els  que van adquirir preferents, per considerar que aquesta pèrdua «va ser assumida pel Sabadell» quan es va fer càrrec del Banc CAM. 

EL FONS

El Fons de Garantia de Dipòsits, que sí que acusa l’expresident Crespo, demana per a ell, Amorós i Sogorb una pena de nou anys de presó i multa de 144.000 euros per estafa i manipulacions informatives. Per a López i Mar-tínez sol·licita tres anys de presó i la mateixa multa per falsedat societària, informa Efe. En el cas de Sabater, redueix la petició a dos anys de presó i multa de 81.000 euros com a cooperador necessari del delicte de falsedat societària.