Junqueras afirma que l'Estat ha reduït el dèficit gràcies a Catalunya

El vicepresident assegura que el 85% de la rebaixa dels números vermells de les administracions es deu a la Generalitat

38620442 601

38620442 601 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

Una, dues, tres i diverses vegades ha repetit el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que el dèficit espanyol s'ha reduït gràcies a l'esforç de la Generalitat. Davant empresaris i directius a la XXXIII Reunió Cercle d'Economia a Sitges, ha assegurat que "la reducció del dèficit de la Generalitat ha suposat el 85% de la reducció del dèficit de totes les administracions de l'Estat espanyol".

Junqueras, que en tot moment ha tractat de calmar les inquietuds empresarials pel procés sobiranista, ha insistit que si Espanya ha aconseguit quadrar els objectius de dèficits compromesos amb Brussel·les és en gran part gràcies a Catalunya.

Com el dia anterior, el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, l'ha instat que vagi al Congrés dels Diputats a explicar el punt de vista de l'Executiu català, tal com ha demanat el president del Govern, Mariano Rajoy.

Segons el vicepresident, només la Generalitat, no l'Executiu central, ha ofert respostes al problema del dèficit, el desequilibri del sistema de pensions i altres desafiaments econòmics. Ha posat Catalunya com a exemple de dinamisme i ha recordat que la comunitat ha batut un rècord històric d'exportacions i d'inversió estrangera.

CREIXEMENT DIVERSIFICAT

"El creixement és sòlid i robust perquè és molt diversificat", ha manifestat al mateix temps que ha destacat el paper de la indústria.

Pel que fa a l'exercici actual, Junqueras ha afirmat que les expectatives són positives, i això ja s'ha notat en la recaptació dels impostos que gestiona l'Agència Tributària de Catalunya (ATC).

"Si es compleixen les previsions, acabarem el 2017 amb un PIB de 233.000 milions d'euros, quan cinc anys enrere es va estancar en els 200.000 milions".

Notícies relacionades

El vicepresident ha insistit que el procés no ha provocat fugides d'empreses. I per seguir transmetent calma als patrons ha assegurat que una Catalunya independent es mantindria dins de la Unió Europea (UE).

"No hi ha ni una paraula, ni una línia, ni un article" en els tractats de la Unió que reculli l'expulsió d'un membre. "Només hi ha una via prevista i és a petició pròpia. I no tenim cap intenció de demanar allò que no volem", ha sentenciat.