canvis en el sector de les telecomunicacions

Telefónica, Orange i Yoigo esgoten el termini per eliminar el 'roaming'

La UE exigeix que els sobrecostos per l'ús del mòbil en altres països s'eliminin des del 15 de juny

El nou marc legal penalitzarà els ingressos de les companyies a Espanya per la menor despesa dels turistes

Telefónica, Orange i Yoigo esgoten el termini per eliminar el 'roaming'

ERIC GAILLARD (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

TelefónicaOrange i Yoigo esgoten el termini per suprimir el cost del 'roaming', que la normativa europea reduirà al mínim a partir del pròxim mes. Telefónica informa des d'aquest dijous els clients que podran usar el seu mòbil sense cost addicional quan viatgin a qualsevol país de la Unió Europea, Islàndia, Noruega i Liechtenstein.

Vodafone ja va anunciar el 23 de maig que havia inclòs el 'roaming' als països de la Unió Europea i als Estats Units, així com a Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa, Albània i Turquia, en els plans de telefonia mòbil de prepagament de Vodafone Yu, Vodafone Internacional, en les seves modalitats de Veu i Smartphone, i en Vodafone Fàcil.

L'entrada en vigor de la nova regulació fixada per la Comissió Europea, encara que no elimina completament aquest recàrrec, suposa un cop per als comptes de les operadores, que han dosificat la seva aplicació des d'un punt temporal al màxim possible, per minimitzar els seus efectes.

MESURES DE CONTROL

Les companyies podran aplicar tarifes especials als usuaris que abusin del sistema amb un ús injustificat excessiu des de fora del seu país de residència habitual. És una mesura de salvaguarda considerada tímida per part de les operadores, ja que en la majoria dels casos les tarifes per l'ús del mòbil durant unes vacances es reduiran el 90%. 

El màxim per a dades baixarà dels actuals 50 euros per giga a 7,7 euros. A partir d'aquí, s'abaratirà per etapes, fins a arribar a un mínim de 2,5 euros per giga l'any 2022. En trucades, el preu majorista baixa d'entrada de 0,05 euros el minut a 0,032. Per a missatges, es passa de 0,02 a 0,01 euros.

La mesura suposarà un fort impacte en els comptes, especialment pel que cobren les operadores als turistes que visiten Espanya. 

MARC LEGAL

Notícies relacionades

El nou marc legal comunitari persegueix que les companyies ofereixin servei de telecomunicacions al mateix preu que les comunicacions nacionals a tot client que resideixi regularment o demostri un vincle amb el lloc on contracti la línia, encara que viatgin periòdicament a un altre Estat membre. Els proveïdors podran aplicar un mecanisme de control per detectar possibles abusos o un ús anòmal del servei contractat. És a dir, les operadores ja no podran cobrar al client pel 'roaming' però sí que hauran de pagar a altres empreses rivals per l'ús de la seva xarxa a l'estranger, això explica les dificultats del desenvolupament de la llei durant més de dos anys. 

CONSUMIDORS

L'Organització Europea de Consumidors (BEUC) va celebrar al seu dia l'acord, mentre que portaveus de la indústria també aposten per una creixent dinamització del sector gràcies a la mesura. El responsable de Màrqueting de GSMA, Michael O'Hara, va reconèixer que a Europa existeix "massa competència, massa operadors i massa normativa centrada en el sector de la telefonia mòbil" i que això "afecta les inversions" en tecnologia 4G i 5G.