PLA 2018-2021

El Govern central donarà fins a 10.800 euros als joves per comprar vivenda

L'ajudarà beneficiarà els menors de 35 anys i estarà limitada al 20% del valor del pis

L'Executiu també prepara suport per als més grans i col·lectius vulnerables com els desnonats

zentauroepp36826325 madrid  10 01 2017  desayuno informativo en el que ha interv170110112336

zentauroepp36826325 madrid 10 01 2017 desayuno informativo en el que ha interv170110112336 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Govern central té previst donar una ajuda a partir de l’any que ve de fins a 10.800 euros per a la compra de vivenda habitual als joves de fins a 35 anys que tinguin uns ingressos mensuals inferiors a 1.597,53 euros (és a dir, tres vegades l’indicador públic de renda d’efectes múltiples, IPREM), amb un límit del 20% del valor de l’immoble. Els beneficiaris hauran de viure al pis durant almenys cinc anys. També recolzarà aquest col·lectiu amb ajudes de fins al 50% de la renda per a lloguers de fins a 900 euros durant un període de tres anys.

Aquesta és la principal novetat de l’esborrany del Pla Estatal de Vivenda 2018-2021, que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va presentar ahir amb l’afirmació que té un «enfocament clarament social». Els principals objectius del projecte són «ajudar les persones que més ho necessiten» (els joves, els grans i les famílies desnonades), incentivar l’oferta de lloguer a uns preus assequibles i promocionar la rehabilitació, així com flexibilitzar la gestió de les comunitats autònomes, que són les que a la pràctica porten les mesures una vegada firmats els convenis amb l’Estat.

Així, els majors de 65 anys amb uns ingressos també inferiors a tres vegades l’IPREM i un patrimoni inferior a 100.000 euros podran escollir durant tres anys entre una ajuda de fins al 50% del lloguer (per a rebuts de fins a 900 euros) o un suport, en cas de tenir la vivenda en propietat, de fins a 200 euros per a les despeses de manteniment, comunitat i subministraments bàsics (aigua, llum i gas). L’Executiu també planeja pagar fins al 40% de la inversió a les entitats públiques i privades que construeixin edificis o complexos residencials destinats durant almenys 40 anys al lloguer per a persones grans. 

PREUS DISPARATS

El ministre va reconèixer que els preus del lloguer estan disparats, particularment a Madrid, Catalunya, País Basc i Balears, perquè «està creixent la demanda però no l’oferta en la mateixa mesura». Les persones que busquen arrendar, va argumentar, augmenten perquè la crisi ha disminuït la seva capacitat de comprar, per la mobilitat laboral i per l’augment dels lloguers vacacionals a conseqüència del boom turístic. Per pal·liar aquest problema, el Govern ha elaborat una sèrie de mesures per recolzar els arrendataris i fer augmentar els pisos disponibles.

En aquesta línia, les llars que comptin amb ingressos inferiors a tres vegades l’IPREM podran rebre una ajuda de fins al 40% del lloguer (fins ara el límit era de 2.400 euros a l’any) de la seva vivenda habitual durant tres anys sempre que l’arrendament no superi els 900 euros al mes (enfront dels 600 anteriors). El Govern també subvencionarà amb fins al 50% de la inversió i 36.700 euros per vivenda els promotors públics, i per primera vegada, aquells promotors privats que construeixin pisos que hauran de ser destinats a lloguer per a famílies amb rendes baixes durant 25 anys (fins ara eren 50 anys).

VIVENDES PER A DESNONATS

Notícies relacionades

El projecte de l’Executiu també preveu posar a disposició de famílies desnonades i amb ingressos inferiors a tres vegades l’IPREM vivendes buides del banc dolent semipúblic Sareb i de les entitats financeres. Els preus dels lloguers seran d’entre 150 i 400 euros al mes, i l’ajuda pública podrà ser fins del 100% durant dos anys, segons ho determinin els serveis socials autonòmics o municipals. El ministeri assumirà el 80% de la renda i les autonomies es faran càrrec del 20% restant.

Fins al moment les comunitats autònomes han enviat 250 propostes a Foment per elaborar el pla. El ministeri debatrà ara el contingut del seu esborrany amb les mateixes autonomies i també amb els ajuntaments i el sector privat fins al 30 de maig, amb l’objectiu de començar a tramitar la versió definitiva a partir del juny perquè entri en vigor el gener del 2018.