TRAMITACIÓ PARLAMENTÀRIA

Els Pressupostos tiren endavant al Congrés per la mínima

Les set esmenes a la totalitat són tombades amb 175 vots del PP, C's, el PNB i el Grup Mixt

El vot en contra del PSOE, Podem, el PDECat, ERC i Compromis no és suficient per enfonsar el projecte del Govern

Montoro ha demanat corresponsabilitat als Governs de Catalunya i de València. / JUAN MANUEL PRATS / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MARMOL / ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El Govern de Mariano Rajoy ha aconseguit aquest dijous que el seu projecte de Pressupostos de l'Estat per al 2017 superi el primer tràmit al Congrés dels Diputats. 'In extremis', i gràcies a l'acord multimilionari d'última hora aconseguit amb el PNB, el grup del PP ha reunit els 175 vots necessaris per evitar que hagi tirat endavant cap de les set esmenes a la totalitat que han presentat els grups de l'oposició PSOE, Units Podem, ERC, PDECat, Compromís, Nova Canàries i EH-Bildu.

Per sumar aquests 175 vots, el PP (134 diputats) ha arribat a acords amb Ciutadans (32), UPN (2), Fòrum (1), Coalició Canària (1) i, aquest mateix dimecres, amb el PNB (5 vots).

TRES VOTACIONS, TRES EMPATS

Cap de les set esmenes ha aconseguit els 176 vots (un més que la meitat) que haurien permès tombar el projecte del Govern, i s'han hagut de conformar amb els 175 vots que defineixen la meitat exacta de la Cambra baixa. En cap de les tres votacions que s'han succeït al ple del Congrés dels Diputats per donar una opció al desempat s'ha trencat la igualtat de forces.

La tercera de les votacions -que ha tingut lloc després d'un recés de cinc minuts anunciat per la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor- ha confirmat l'empat que havia anotat en les dues anteriors. A favor de les esmenes hi han votat 174 diputats de manera presencial, i un més, via telemàtica. En contra de les esmenes hi han votat 175 diputats presents a la Cambra.

En aquesta ocasió, l'empat de vots ha afavorit el projecte del Govern, que podrà tirar endavant amb la seva tramitació al Congrés dels Diputats abans d'enfrontar-se, a finals de maig, a la seva verdadera prova de foc.

LA PROVA DE FOC, A FINAL DE MAIG

Notícies relacionades

Està previst que a finals de maig se sotmeti a la votació del ple del Congrés dels Diputats, no les esmenes a la totalitat de l'oposició (com ha passat aquest dijous), sinó el mateix projecte del Govern, després d'haver passat pel tràmit de la Comissió de Pressupostos del Congrés, on es debatran les esmenes parcials que presentin els grups parlamentaris. Perquè el projecte de Pressupostos tiri endavant, el dictamen que surti de la Comissió de Pressupostos necessitarà tenir més vots a favor que en contra. Si el PP es vol assegurar l'èxit del projecte del Govern, necessitarà comptar amb 176 vots a favor. No n'hi haurà prou amb els 175 suports rebuts aquest dijous. Per a aquest moment s'espera haver pogut aconseguir el suport addicional del diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, després d'haver acollit algunes de les seves esmenes parcials en el tràmit de Comissió.

Si a finals de maig, el ple del Congrés dels Diputats recolza el projecte de llei del Govern, els Pressupostos continuaran la seva tramitació parlamentària al Senat, on el PP té majoria absoluta i quedarà alliberat de les tensions que han dominat el tràmit de la Cambra baixa.