La corrupció irromp en el discurs sindical

Els líders de CCOO i UGT vinculen els diners defraudats amb les retallades socials

jgblanco38253729 madrid 01 05 2017 concentraci n de trabajadores de renfe y r170501113817

jgblanco38253729 madrid 01 05 2017 concentraci n de trabajadores de renfe y r170501113817 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
M. JANSA / A. FUENTES

“Mentre ens robaven a mans plenes, ens deien que calia estrènyer-se el cinturó i retallar en educació i sanitat”. Josep Maria Álvarez, líder d'UGT, parlava així al final de la marxa de Madrid des de la tribuna situada a l'emblemàtica Puerta del Sol.  A 20 metres a la seva dreta, l'edifici del Govern autonòmic que al seu dia van ocupar Esperanza Aguirre e Ignacio González, els dos qualificats membres del PP que han posat cara a la corrupció en els dies previs a l'1 de Maig.

Als sindicats els hauria agradat que res distragués el clam unànime contra la reforma laboral i per la recuperació de drets i salaris. Però estan disposats a ajudar en la "catarsi" que, en paraules d'Ignacio Fernández Toxo, necessita Espanya davant una corrupció "pornogràfica".

La pudor és insuportable, segons els dirigents sindicals, que no poden separar l'acció política de la reivindicació sindical, com ha assenyalat el líder d'UGT-Catalunya, Camil Ros, al destacar que tots els diners que s'emporten els corruptes són diners que deixen de dedicar-se a les polítiques socials.

Notícies relacionades

La moció de censura defensada dies enrere per Podem com a resposta al PP ha planejat en alguns moments sobre la marxa de Madrid. Pablo Iglesias ha fet campanya per ella al baixar del ’tramabús’ a la plaça d'inici de la marxa. 'El teu sobre, la meva crisi', 'El PP no és un partit, és una màfia'  i 'El més corrupte o el més tonto és Rajoy' són lemes que han proliferat en centenars de petits cartells que portaven els manifestants.

Ha sigut Toxo qui ha parlat explícitament de la proposta de Podem, encara que sense arribar a mullar-se. "No sé si la moció de censura és necessària o no. El que sí que sé és que tota l'oposició ha d'unir-se perquè es deroguin les reformes laborals", ha subratllat.