Els sindicats amenacen amb un "calvari" a les empreses

UGT i CCOO exigeixen en el Primer de Maig que la recuperació també arribi als treballadors

jgblanco38254410 madrid 01 05 2017 manifestaci n del 1 de mayo imagen juan m170501124844 / JUAN MANUEL PRATS

jgblanco38254410 madrid 01 05 2017 manifestaci n del 1 de mayo  imagen juan m170501124844
mani

/

3
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / MERCEDES JANSA / BARCELONA / MADRID

Recuperació. Aquesta ha sigut la paraula més repetida a les manifestacions del Primer de Maig celebrades a més de 70 ciutats d'Espanya en què desenes de milers de persones han reclamat recuperar els seus sous drets castigats durant la crisi.

Els sindicats han pitjat l'accelerador en aquesta jornada i CCOO i UGT han portat als carrers el primer avís al Govern i als empresaris: o es recuperen els drets i es reparteixen els beneficis empresarials, o "el conflicte està servit". I també la vaga general, a favor de la qual s'ha cridat en la marxa de Madrid.

COMENÇA EL CALVARI

Els dirigents de les centrals majoritàries, Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez, han advertit que les mobilitzacions del Dia del Treball es poden convertir en l'inici d'un "calvari" a les empreses i els sectors que tenen acords salarials encallats per la falta d'un pacte general amb la recomanació d'increment retributiu.

Han deixat clar que aniran a les taules de negociació tantes vegades com sigui necessari, però no eternament. "Si no hi ha resultats", ha subratllat Toxo, "el carrer i la vaga han d'impulsar el canvi que necessita aquest país".

En aquest sentit, les centrals esperaran un temps prudencial per veure quin és el següent pas de la patronal, amb la qual, asseguren, no s'ha portat a terme realment una negociació. Un cop passat aquest termini, que no excedirà d'un mes (el congrés de CCOO està previst per a finals de juny i Toxo no li vol deixar el tema en herència al seu successor), les centrals portaran el conflicte als centres de treball i als sectors sense negociació col·lectiva.

MILLORA L'ASSISTÈNCIA

El Dia del Treball, amb el lema 'No hi ha excuses. Al carrer', ha tingut com a eix central la reclamació d'un treball establesalaris justos i més drets socials, i això passa per derogar la reforma laboral aprovada pel PP el 2012. Els sindicats calculen que unes 50.000 persones han assistit a la manifestació de Barcelona, més que l'any passat, encara que la Guàrdia Urbana ha retallat dràsticament la xifra fins a 5.000 manifestants. A Madrid, la Delegació del Govern ha xifrat l'assistència en unes 12.000 persones mentre que els convocants parlen de 50.000.

Segons els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, aquest Primer de Maig ha de servir per reivindicar que la recuperació econòmica arribi a tots els treballadors, ja que consideren que només ha afectat els "beneficis empresarials". Tant Pacheco com Ros han advertit que "o bé milloren els salaris, o hi haurà més mobilitzacions" i "es tensarà el carrer".

UGT i CCOO, a més, han reclamat la derogació de la llei mordassa i l'aprovació d'una renda mínima per als que s'han quedat sense prestacions. Per aconseguir-ho han demanat a totes les forces polítiques de l'oposició que s'uneixin sense exclusions per pressionar el Govern del PP, que no té majoria absoluta.

UNIR TOTA L'OPOSICIÓ

"Només un front unit permetrà que aquest país avanci pel camí social, de repartiment de riquesa i solidaritat", ha assenyalat Álvarez. Toxo, per la seva banda, ha retret a l'Executiu les "fanfàrries" amb què presumeix del creixement de l'economia, però la sortida de la crisi, que ha deixat "atur, pobresa i desigualtat", no es produirà fins que "la majoria social no recuperi la qualitat de vida i els drets d'abans".

Els guanys de les empreses, que s'estan beneficiant del creixement en taxes que no es veien des de fa una dècada, han sigut l'argument dels líders sindicals per reclamar a les organitzacions empresarials voluntat d'acord. "No tolerarem que els beneficis no es traslladin als convenis", ha advertit Álvarez.

Notícies relacionades

El debat aquesta setmana al Congrés dels Diputats de les esmenes a la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat ha servit perquè els líders sindicals qüestionin la propaganda governamental. "¿Com es poden conformar amb uns pressupostos que preveuen una taxa d'atur del 18%?", ha preguntat el líder de CCOO.

El líder d'UGT ha aprofitat l'ocasió per acomiadar el seu homòleg de CCOO, que serà rellevat per Unai Sordo en el congrés que el sindicat celebrarà al juny, i ha destacat la seva dedicació als treballadors durant més de 40 anys de sindicalisme.