infraestructura logística

Amazon implantarà els seus robots autònoms a les plantes del Prat i Castellbisbal

La companyia de comerç 'on line' crearà 600 llocs de treball més dels previstos al Prat, fins a un total de 2.100

Amazon / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Amazon, el gegant de les compres 'on line', ha anunciat que implantarà als centres logístics de CastellbisbalCastellbisbal i del Prat de Llobregat els robots d'Amazon Robotics, un sistema autònom que transporta les prestatgeries i les acosta als treballadors. A més, la companyia ha anunciat que crearà 600 llocs de treball addicionals al futur magatzem del Prat: de 1.500 de previstos a 2.100. 

Es tracta de la primera vegada que Amazon porta aquesta tecnologia Espanya, que implica eliminar els passadissos: als magatzems hi ha una gran zona central de prestatgeries amb els productes, i són els robots (una espècie de 'roomba' molt més gran capaç de transportar fins a 1.300 quilos) que, una vegada un client fa una comanda, va a buscar les prestatgeries on hi ha els articles i les acosten a les zones on els empleats preparen les comendes.

D'aquesta forma, es guanya més espai per a productes, i els treballadors han de fer menys esforç: en un centre logístic com el de Madrid, els empleats que fan 'picking' (van a buscar amb un carro els productes) fan de mitjana entre 6 i 7 quilòmetres per dia.

Fins ara, aquests robots només estaven en 20 centres logístics de l'empresa als Estats Units i tres a Europa: un a Polònia i dos al Regne Unit.

A Castellbisbal ja estan funcionant, amb la previsió de tenir 350 robots per a un total de 2.000 prestatgeries per a un camp de robots (on hi ha les prestatgeries i els robots es mouen lliurement) de 17.000 metres quadrats. Al Prat, en canvi, hi haurà 3.500 robots, per a 50.000 prestatgeries i 100.000 metres quadrats (tres zones en tres plantes de 33.000 metres cada una).

A Castellbisbal la previsió és arribar als 200 empleats en tres anys, a més de 20 enginyers-tecnòlegs per al bon funcionament dels robots.

MÉS ROBOTS, MÉS CONTRACTES

 Al Prat la previsió era crear 1.500 llocs de treball inicialment, però la introducció dels robots implica "incrementar la capacitat d'emmagatzematge per metre quadrat un 50%, cosa que suposarà un augment de les comendes i, per tant, dels empleats necessaris", ha destacat Fred Pattje, director d'operacions d'Amazon a Espanya i Itàlia. Per això, la firma ha anunciat que incrementa en 600 empleats la previsió inicial de crear 1.500 llocs de treball: 500 treballadors de base més 100 enginyers-tecnòlegs. Amazon compta amb una infraestructura de 28.000 metres quadrats a Castellbisbal per al seu servei de supermercat Amazon Pantry al Sud d'Europa, així com amb un centre urbà per a les entregues ultraràpides -productes frescos inclosos- de Prime Now a l'Eixample de Barcelona. A més, hi ha la gran plataforma logística que està construint al Prat i també un altre centre anunciat recentment a Martorelles

Notícies relacionades

La companyia també obrirà abans de l'estiu el Seller Support Hub, unes oficines que encara no tenen ubicació i que prestaran assistència als milers de pimes europees que venen a les webs d'Amazon (500 llocs de treball més).

En total, l'empresa comptarà amb més de 3.500 empleats en els tres anys a Catalunya.