JUNTA D'ACCIONISTES

El Popular mirarà d'ampliar capital i no descarta ser absorbit

Saracho promet reduir actius tòxics i vendre participades per poder prendre la millor decisió

 

  / JUAN MEDINA

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El Banco Popular accelerarà la venda d’actius immobiliaris tòxics i començarà a desfer-se d’unitats no estratègiques amb l’objectiu de reforçar la seva malmesa solvència per poder d’aquesta manera recuperar la confiança del mercat i ampliar capital per quarta vegada durant la crisi, després d’haver captat uns 5.400 milions. Però si pel camí sorgeix una oferta d’una altra entitat que ofereixi un bon preu, acceptarà la fusió per absorció. Així ho va anunciar ahir Emilio Saracho, president del grup des de fa 50 dies, davant la junta d’accionistes en la seva contundent primera intervenció pública després d’ocupar el càrrec: «No tenim gaire temps».

  

 «Val la pena lluitar pel Popular, definitivament sí. Però, i sempre hi ha un però, la recuperació del Popular només és possible si fem front sense més dilació a les dificultats amb què es troba. Hem d’actuar ràpidament i decisivament per identificar i immediatament atacar aquestes dificultats d’una vegada per sempre, sense excuses ni sentimentalismes. Necessitaré temps, però no gaire», va defensar l’exvicepresident de JP Morgan. El missatge ha semblat que criticava l’estratègia seguida  pel seu antecessor al capdavant del banc, Ángel Ron, a qui va substituir després que part del consell i els accionistes en forcessin el cessament. 

PRESSIÓ SIGNIFICATIVA

Saracho es va queixar que el banc rep una «pressió significativa» i que la premsa li presta una «atenció inusitada, i no sempre equilibrada». Amb tot, va admetre que té un nivell de capital «suficient però ajustat» i «curt», és a dir, amb poc marge sobre les «elevades exigències» del Banc Central Europeu (BCE). Una «flexibilitat més gran» del supervisor, va insinuar, li donaria la possibilitat de prendre mesures addicionals, però és difícil que això passi: «No fiem el nostre futur a això».

  

És per això –va apuntar– que el banc se centrarà a Espanya i en el negoci de les pimes i la banca personal, cosa que implica la venda «sense dilació» d’unitats com les dels Estats Units o de participades com WiZink. També explica que s’acceleri la venda d’actius immobiliaris (gairebé 36.000 milions d’euros), però enterrant el banc dolent que va planejar Ron: «No crec en la generació de capital a través d’estructures complicades». Això, sumat a «transparència i consistència en la gestió i en la informació» (un altre dard al seu antecessor), hauria de servir per generar l’«alta confiança» necessària per captar recursos en el mercat.

ABOCATS A AMPLIAR

«Sembla que el diagnòstic general és unànime: estem abocats a augmentar capital per continuar cap endavant», va admetre. Això sí, va assegurar que la seva «preferència» no era reforçar la solvència només per complir els requisits legals, sinó fer-ho en un volum superior per executar la seva estratègia i competir en el mercat en igualtat de condicions que la resta de bancs. O el que és el mateix, una nova macroampliació per seguir en solitari.

Notícies relacionades

    

L’executiu va ser una mica contradictori. Per un costat, va afirmar que no es pot «imaginar la desaparició del Popular». Però, al mateix temps, va admetre que la «independència és un valor fins que és una càrrega». «Valorarem en el seu moment les alternatives creïbles que ens plantegin i prendrem la decisió que més valor generi per al banc, per als seus clients, per als seus accionistes i per als seus treballadors. Però els puc assegurar que no gestionarem amb l’objectiu exclusiu de materialitzar una operació corporativa. Aquesta només és una possibilitat més, tan possible com altres», va mantenir.  

Les accions del banc es desplomen el 9,6%