El Govern confia que l'economia creixerà més del previst per quadrar els seus comptes

Hisenda preveu que la massa salarial augmentarà el 4,5%, cosa que elevarà els ingressos per l'IRPF

La pressió fiscal pujarà del 34,1% de l'any passat al 34,4% el 2017, segons les previsions

GRA038 MADRID, 04/04/2017.- El ministro de Hacienda, Cristóbal Montoro (c), que ha entregado hoy a la presidenta del Congreso, Ana Pastor , el proyecto de Presupuestos Generales del Estado para 2017 que, a diferencia de otros ejercicios, comenzará su tramitación parlamentaria bien comenzado su año de aplicación, acompañado por los secretarios de Estado de Presupuestos, Alberto Nadal (i) y Hacienda, José Enrique Fernández de Moya. EFE/J. J. Guillén

GRA038 MADRID, 04/04/2017.- El ministro de Hacienda, Cristóbal Montoro (c), que ha entregado hoy a la presidenta del Congreso, Ana Pastor , el proyecto de Presupuestos Generales del Estado para 2017 que, a diferencia de otros ejercicios, comenzará su tramitación parlamentaria bien comenzado su año de aplicación, acompañado por los secretarios de Estado de Presupuestos, Alberto Nadal (i) y Hacienda, José Enrique Fernández de Moya. EFE/J. J. Guillén / J. J. Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El Govern es reserva la carta d'un creixement creixementmés gran per arribar a les seves previsions d'ingressos, que arribaran als 200.9623 milions d'euros, nivell rècord de fa 10 anys, segons recull el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2017 entregat al Congrés dels Diputats.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha afirmat que l'Executiu "espera que el creixement sigui superior", al 2,5% que ha fixat al quadro macroeconòmic en què es basa el projecte de pressupostos generals de l'Estat. De fet, el Banc d'Espanya ja el va elevar aquest dilluns al 2,8%. 

"A mesura que avança l'any les previsions van augmentant" i això beneficia la recaptació. En els dos primers mesos d'aquest any, els ingressos fiscals acumulen una alça del 6,7%. "El que és clar és que no hi ha desacceleració en aquesta primera part de l'any", ha sentenciat Montoro, rebatent tots els pronòstics tant d'organismes nacionals com internacionals. "Això explica", ha afegit, que estiguem davant "una creació d'ocupació tan important".

PILAR PARA CUMPLIR

L'augment dels ingresos, que són l'element clau per quadrar els comptes d'aquest exercici, se sustenta en l'impuls de la demanda interna gràcies a un increment del 4,5% de la massa salarial, que inclou salaris pensions. També influeix la pujada en l'impost de societats per 4.650 milions, que va entrar en vigor l'1 de gener. Segons la documentació remesa pel Govern a Brussel·les el desembre passat, la pressió fiscal (el pes dels ingressos tributaris sobre el conjunt de l'economia), s'elevarà al 34,4% davant el 34,1% del 2016.

També es preveu una alça del 5,5% en les bases imposables tributàries, ha explicat el secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya. Tot això, juntament amb l'alça del producte interior brut (PIB), ha de contribuir que l'Estat ingressi uns 14.700 milions més que l'any passat, cosa que suposa un creixement del 7,9%, ha afirmat.

Pel que fa a l'impost de la renda (IRPF) la previsió que conté el projecte de llei se situa en 78.027 milions, el 7,7% més que el 2016. Aquesta evolució està lligada a un increment del 4,6% en la renda de les llars i en les del treball, segons el secretari d'Estat d'Hisenda.

Quant a l'impost de societats, l'augment d'un 10% en els beneficis de les empreses i altres 4.500 o 4.600 milions d'euros pel canvi en la tributació, permetran que els ingressos creixin el 12,6%, fins als 24.399 milions. Malgrat aquest increment, la recaptació per aquest tribut encara estarà molt lluny dels 44.823 milions a què va arribar el 2007.

Notícies relacionades

L'IVA, per la seva part, es beneficiarà de l'impuls del consum de les famílies i de les administracions públiques, amb el 5,3% més, segons els responsables dels comptes. Això elevarà els ingressos fins als 67.463 milions, un 7,3% més.

Pel que fa als impostos especials, s'arribarà als 20.770 milions, el 4,6% més.