FUSIÓ A LA BANCA PÚBLICA

Bankia deixa obert pagar per BMN menys de l'oferta que va rebre l'Estat

Goirigolzarri defensa que un preu ajustat ajudarà a tornar més ajudes

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / VALÈNCIA

Bankia podria pagar per BMN menys del que va oferir a l’Estat l’única entitat que va realitzar una oferta no vinculant pel més petit dels bancs nacionalitzats. «El consell (de Bankia) farà una anàlisi amb independència de qualsevol altra consideració. L’única referència ha de ser l’anàlisi del consell, que ha de ser rigorós», va advertir ahir el seu president, José Ignacio Goirigolzarri, en una trobada amb els mitjans de comunicació a València la vigília de la junta de l’entitat.

    

L’única «expressió d’interès» que va rebre el Ministeri d’Economia a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que algunes fonts sostenen que procedia del Santander, va valorar BMN en 1.300 milions d’euros, o 1.061 milions si com a conseqüència de l’operació el banc ha de trencar els seus acords amb altres firmes per comercialitzar assegurances i fons d’inversió i pensions. L’Estat té el 65% de l’entitat, de manera que li correspondrien 845 o 690 milions d’euros.

PÈRDUES PER A L’ESTAT

Aquestes quantitats suposen valorar BMN en 0,65 o 0,5 vegades el seu valor en llibres (2.109 milions el setembre passat). No obstant, Liberbank, l’únic banc en borsa de mida similar, cotitza a 0,4 vegades. És probable, per tant, que quan Bankia es posi a mirar en profunditat el balanç i els comptes de l’entitat ofereixi una quantitat més baixa. De fet, l’oferta que va rebre el FROB era preliminar i l’entitat suposadament interessada segurament també hauria rebaixat el seu preu una vegada oberts els llibres.

    

L’argument del FROB per decantar-se per la fusió és que a la quantitat que ofereixi Bankia se li hauran de sumar les sinergies positives que provocarà l’operació (almenys 616 milions, dels quals 401 milions s’imputarien a l’Estat), que revaloritzaran l’entitat resultant i permetran obtenir un millor preu a l’hora de privatitzar-la. El problema és que com més baixa sigui l’equació de canvi d’accions mitjançant la qual es realitzarà la integració, més grans seran les pèrdues comptables que l’operació suposarà per al FROB el 2017.

    

Notícies relacionades

L’organisme té valorada la seva participació a BMN en 1.453,3 milions, de manera que Bankia hauria de pagar uns 2.200 milions perquè el FROB no perdés diners, cosa més que improbable. En canvi, el possible efecte positiu en la valoració de Bankia dependrà del reflex que tingui en la seva cotització l’opinió dels inversors sobre el preu acordat.

EL FONS ÉS NEUTRAL

Tot i això, Goirigolzarri ha sostingut que el FROB és neutral respecte al canvi, ja que té un 65% de les dues entitats, i ha defensat que fixar un preu de mercat que acceptin els inversors és positiu per als petits accionistes de Bankia, però també per als contribuents ja que permetrà que el banc pugi en la borsa i pugui tornar més ajudes. També ha mantingut que l’operació és la que implicarà un ajust més petit d’oficines i llocs de treball. El consell començarà demà a analitzar l’operació, que podria estar tancada a finals d’any. 

Gairebé 5.000 milions tornats

Segons els seus càlculs, s’estalviarà prop de 100 milions en despeses judicials i interessos. El banc haurà tornat gairebé 5.000 milions als petits inversors de la seva sortida a borsa, els preferentistes i els hipotecats afectats. Goirigolzarri també ha apostat per privatitzar Bankia de mica en mica per mantenir-la independent.

Temes:

Bancs Bankia