INFORME MUNDIAL

Equilibrar el treball i la família és el desafiament de la igualtat, segons l'OIT

El 70% de les dones i el 66% dels homes prefereixen que les dones tinguin feines remunerades

La desigualtat salarial només preocupa als països desenvolupats

lpedragosa36135829 mujeres trabajadoras170307210533

lpedragosa36135829 mujeres trabajadoras170307210533

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

La incorporació de la dona al treball va canviar el perfil de les societats dels països industrialitzats i farà el mateix amb les dels països en desenvolupament. Però encara segueix sent un tema que provoca malestar en algunes zones (de l'Àfrica, per exemple) on pesa el model més tradicional. Que una dona tingui una feina remunerada és la primera aspiració per a la immensa majoria de les dones del món i l'equilibri o conciliació entre la feina i la família és el principal desafiament per a la igualtat, segons es posa en relleu en un estudi elaborat per l'Organització Internacional del Treball (OIT) amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Aquest organisme internacional, en col·laboració amb la consultora Gallup, va entrevistar el 2016 prop de 150.000 dones i homes de 142 països i regions. Les seves conclusions il·lustren el punt de vista de cada sexe pel que fa al seu desenvolupament personal mitjançant el treball.

Tant elles com ells accepten el treball fora de la llar, però les dones són més propenses a expressar aquesta opinió que els homes. El 70% de les dones i el 66% dels homes són partidaris que les dones tinguin una feina remunerada. En el primer grup s'inclouen les dones que ara no tenen una feina a canvi d'un salari fora de la llar, segons l'OIT. Aquests percentatges canvien en els resultats referits a l'Àfrica de Nord, ja que el 79% de les dones i el 57% dels homes s'inclinen per aquesta opció.

CONCILIACIÓ

L'estudi descobreix que per a tots dos el repte és l'equilibri entre el treball i la família, i també aquest és el primer objectiu per a la immensa majoria de les dones de les economies desenvolupades i emergents. No obstant, el grau d'avanç de cada país marca la diferència d'opinió i la conciliació és més una preocupació de les dones en països amb economies consolidades i societats més evolucionades que en les que encara estan en desenvolupament.

Notícies relacionades

Així, el tracte injust en el treball és la preocupació més esmentada a l'estudi de l'OIT per les dones de les economies en desenvolupament. En aquestes i als països emergents també destaca com a prioritat que hi hagi serveis d'atenció als fills i familiars perquè aquesta tasca no recaigui sobre les dones que volen sortir a treballar fora.

La desigualtat salarial encapçala la llista de reptes només en les economies desenvolupades, assenyala l'OIT.