López Casasnovas: "La comissió d'experts per al finançament és una martingala"

El representant de Balears i informalment de Catalunya en aquest organisme afirma que Madrid recapta 250 euros més per habitant a l'IRPF gràcies a la capitalitat

Guillem López Casasnovas, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i conseller del Banc d’Espanya.

Guillem López Casasnovas, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i conseller del Banc d’Espanya. / JULIO CARBO / Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Guillem López Casasnovas, catedràtic d’Hisenda pública i representant de Catalunya i Balears en la comissió d’experts sobre finançament autonòmic creat pel Govern i que avui celebra la seva primera reunió, considera que aquest organisme és «una martingala de final incert». Durant una conferència al Col·legi d’Economistes va assegurar que el del finançament «és un problema d’Estat» i que hauria de tractar-se mitjançant una comissió sorgida del Parlament, no amb representants de totes les comunitats, sense les forals ni Catalunya, i cadascun defensant la seva postura.

 Així mateix va avançar que en un dels estudis realitzats en el si de la comissió bilateral que van constituir Catalunya i Balears, on un dels  grups de treball es dedica al finançament autonòmic, revela que la Comunitat de Madrid recapta en l’impost de la renda (IRPF) per habitant 250 euros més dels que li correspondrien gràcies a l’efecte capitalitat. Això es deu, va afegir, a retencions practicades en aquest territori en nòmines d’empleats que estan en altres zones del país.

López Casasnovas, que està a punt de finalitzar el seu mandat com a conseller del Banc d’Espanya, té l’encàrrec de representar Catalunya en la comissió d’experts, malgrat que aquesta comunitat no hi participa de manera oficial. «Constituir una comissió d’experts en la qual hi ha representants de cada comunitat per resoldre un problema que és de l’Estat em sembla malament», va insistir. La comissió celebra avui la seva primera reunió després de ser aprovada per l’Executiu central. Prèviament mantindran una trobada amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

DUES VIES

Notícies relacionades

DUES VIESLópez Casasnovas va explicar que tot el que es debati haurà de passar després pel Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on l’Estat té majoria, i redactar-se una llei que aprovi el Congrés. A més, va assegurar: «Moltes coses de la lletra menuda són més importants que els principis dels experts». 

Va recordar que amb l’anterior sistema, que encara regeix malgrat que va caducar el 2014, «els avançaments a compte en les liquidacions provisionals van ser una arma de destrucció massiva perquè si el Govern volia collarles autonomies feia càlculs baixos i les asfixiava».