L'evolució dels indicadors

L'IPC va arribar al 3% interanual al gener, la taxa més alta des de l'octubre del 2012

Els preus relacionats amb l'epígraf de vivenda es van disparar el 7,4% per l'encariment de l'electricitat

1
Es llegeix en minuts

La taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) general al gener a Espanya va ser del 3%, que suposa 1,4 punts més de la registrada el mes anterior (1,6%) i la més alta des de l'octubre del 2012.

Segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'IPC encadena cinc mesos consecutius en taxes positives. Entre els grups amb més influència positiva en l'augment de la taxa anual hi ha la vivenda, que va experimentar una variació del 7,4%, més de sis punts i mig per sobre de la del mes anterior, deguda en bona part a la pujada dels preus de l'electricitat, davant la baixada que van experimentar el 2016.

També hi van influir, encara que menys, l'augment dels preus del gasoil per a calefacció i el gas, que van disminuir el 2016. En l'augment de la taxa anual hi va afectar, a més, el transport, amb una taxa del 7,6%, gairebé tres punts per sobre de la del desembre, causada gairebé en la seva totalitat per l'increment dels preus dels carburants aquest mes, davant la baixada el gener del 2016.

Notícies relacionades

Pel que fa a l'evolució mensual de l'IPC general, aquest va registrar una taxa del -0,5%. Cal destacar l'impacte del vestit i el calçat, amb una taxa del -15,3%, que recull l'efecte de les rebaixes d'hivern. Per la seva part, la taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar una dècima, fins a l'1,1%, amb la qual cosa se situa gairebé dos punts per sota de l'IPC general.

 

Temes:

IPC Preus