SECTOR AGRARI

El camp és una ruïna

Els pagesos reclamen mesures urgents per frenar la caiguda del sector, que perd el 40% de riquesa en 15 anys

La consellera Serret impulsarà un etiquetat de productes que indiqui si són de proximitat

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El sector agrari català ha dit prou. La suposada recuperació de l'economia no només no arriba al camp, sinó que la situació dels pagesos és cada any pitjor. El que reben pels seus productes va a la baixa any a any, les ajudes no augmenten, la política europea fa perillar alguns subsectors i, a més, el consumidor local no acaba de ser conscient dels beneficis que presenta la seva activitat i els articles de proximitat. Per tot plegat, la pagesia reclama actuacions concretes i ràpides per salvar un sector que en 15 anys ha perdut un 40% de la seva riquesa (renda agrària) i el 27% dels llocs de treball.

"Fa ja molts anys, massa, que anem cap enrere. És cert que el 2016 alguns subsectors han tingut un any millor que l'anterior, però perquè venien d'anys molt, molt dolents. En general, la majoria d'explotacions estan sota mínims, i molts no tiren la tovallola perquè hi ha crèdits per tornar", resumeix la presidenta d'Asaja Barcelona, Rosa Pruna. Davant aquesta situació, el sindicat Unió de Pagesos (UP) ha culminat a Barcelona aquest dissabte una gran tractorada de tres dies amb la qual pretén donar visibilitat a la seva delicada situació.

Segons dades de la Generalitat, el 2001 la renda agrària catalana (el valor generat per l'activitat de la producció agrària, és a dir, el poder adquisitiu i d'inversió del sector) va arribar als 2.131,25 milions, mentre que el 2015 va tancar amb 1.666,12 milions a preus corrents. Una vegada aplicada la correcció de la inflació, aquest valor va baixar fins a l'entorn dels 1.300 milions, és a dir, el 40% menys en 15 anys.

La caiguda de la riquesa del sector agrari se suma al descens dels llocs de treball. Segons l'EPA, en el quart trimestre del 2002 hi havia 73.000 persones treballant en el sector de l'agricultura a Catalunya. Al tancar el 2016, n'hi havia 53.300. "L'agricultura té un problema, i s'han de buscar solucions. Ens estan ofegant", afegeix Francesc Boronat, president de JARC-COAG.

FACTORS

El sector, dependent de factors com la geopolítica ("el veto rus ens ha afectat no molt, sinó moltíssim", diu Pruna), el meteorològic (l'any passat hi va haver molta sequera, i per tant les collites van ser menors en general, sobretot de cereals", afirma Boronat) i de l'aposta dels governs, també ha vist com el pressupost del departament d'Agricultura de la Generalitat es va retallar en gairebé la meitat (concretament el 47%) entre el 2010 i el 2015. Per al 2016, això sí, la Generalitat ha previst augmentar el pressupost el 13,6%, fins als 304 milions d'euros.

"Reclamem dignitat per a la pagesia", explica el coordinador nacional d'UP, Joan Caball, que ha vist en la tractorada la millor manera de fer sentir la seva veu. Demanen respecte, que se'ls tingui en compte en la presa de decisions, preus justos (culpen la gran distribució de la caiguda dels preus), més línies d'inversió per a la modernització de les explotacions, gestionar de forma "diligent i eficaç" la fauna salvatge (han augmentat les pèrdues per danys d'animals externs a les explotacions) i aturar les "arbitrarietats en matèria d'urbanisme".

Notícies relacionades

Però també reclamen més consciència del consumidor, que "no té en compte" el valor del producte local, diu Pruna. Per això, demanen mesures d'etiquetatge per ressaltar d'on venen els productes. La Generalitat ha recollit el guant. "Estem avançant perquè alguns productes puguin incloure com a etiquetat obligatori elseu origen", assegura a aquest diari la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret. "Creiem que s'ha de poder diferenciar la producció local", afegeix la consellera.

Serret, que assegura que allunyant-se dels tòpics s'ha de presentar el sector de l'Agricultura com "d'oportunitat", impulsarà un pacte nacional per a la política alimentària que posi en valor els productes locals. "Ens asseurem amb tots els sectors, també la gran distribució", anuncia. A més, afirma que s'està començant a veure un "cert relleu generacional": el 2016 es van incorporar el nombre més gran de joves amb ajudes al sector agrari des del 2007: 712 joves amb 20,3 milions d'ajudes.