encariment del cost de la vida

¿Per què puja la llum els dies més freds?

El preu mitjà es dispara per a aquest dijous fins a 85,79 euros MWh, el 8,8% més en una sola jornada

L'augment de la demanda per la caiguda de temperatures i les compres de França impulsen la cotització

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense fre. El preu mitjà de l’electricitat per avui s’ha desbocat fins a una mitjana de 85,79 euros per megawatt hora (MWh), el 8,8% més que el marcat la jornada anterior en la qual ja va ser rècord des del mes de desembre del 2013. Aquests preus arriben a quadruplicar els de fa 10 mesos. 

DEMANDA

El consum es dispara per culpa del fred

L’onada de fred ha fet disparar la demanda d’energia. Ahir va marcar nivells que no es veien des del 2012, segons Red Eléctrica (REE). Cap a les 20 hores, es va situar en uns 41.000 megawatts (MW), uns 300 megawatts menys dels previstos. El rècord del 2012, 43.010 megawatts, es va assolir a les 21 hores del 13 de febrer. Des d’aleshores, els màxims anuals de demanda horària han rondat 40.000 MW. I el màxim històric, 44.876, es va registrar el 17 de desembre del 2007.

CLIMATOLOGIA

Molt poca aigua i vent escàs

Una altra variable que influeix en l’evolució dels preus del mercat majorista, en el qual els productors aboquen l’energia que produeixen per vendre-la als distribuïdors i comercialitzadors, és la climatologia.

Avui, a part que es consumeix més, «hi ha un problema meteorològic important i és que hi ha poca aigua perquè plou poc i fa poc vent», ha explicat el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, en una entrevista a la COPE. I s’ha de recórrer a mitjans «més cars», en lloc de fonts que «abarateixen el preu del mercat», com les renovables.

INTERCONNEXIÓ

França arrossega els preus espanyols

La interconnexió amb França té els seus avantatges, com ara l’adquisició d’electricitat a preus més baixos ja que l’energia nuclear és la que domina en aquest país, que té unes de les tarifes elèctriques més baixes. Però també hi ha inconvenients. I aquests es noten quan al país veí està paralitzada des de l’octubre una quarta part del seu parc de centrals nuclears. I, en un moment com l’actual, en el qual la demanda arriba a cotes rècord per l’onada de fred, ha de comprar quilowatts a Espanya, quan habitualment n’hi ven, per evitar apagades per falta d’oferta per cobrir la demanda.

El gestor del sistema francès fins i tot ha pres mesures especials i extraordinàries com ara rebaixes en la tensió per evitar que en algun moment falli el subministrament per al conjunt dels consumidors, segons informa RTE, la companyia homòloga de Red Eléctrica a França. El preu mitjà al país veí s’ha situat en uns nivells semblants als màxims a què s’arrriba actualment a Espanya, que superen els 95 euros MWh, però s’han produït puntes insòlites de fins a 1.000 euros per megawatt i hora.

MERCAT

L’última tecnologia marca la cotització

Encara que el 2013, el Govern del PP va reformar el sistema per evitar que els preus es disparessin, actualment s’estan produint els mateixos problemes. En el mercat majorista, les primeres d’entrar-hi són les centrals nuclears i hidràuliques, que ho fan a cost zero, perquè, per la seva pròpia naturalesa, no es poden aturar i posar-se en marxa segons les necessitats del sistema. 

Després venen les energies renovables, com l’eòlica o la solar; i finalment els grups tèrmics, amb el carbó primer, després els cicles combinats (gas) i les centrals de fuel i altres combustibles fòssils. Com que es tracta d’un mercat marginalista, l’última tecnologia d’entrar és la que marca el preu. Si aquesta és la més cara, com passa aquests dies, s’encareix la cotització del kw.

Nadal ha explicat que el ministeri i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència estudien si l’enlairament del preu es deu a factors conjunturals, com hauria de ser, o si hi ha comportaments inadequats i manipulacions del mercat. També Emili Rousaud, director general de Factorenergía i president de l’Associació de Comercialitzadors Independents d’Energia, afirma que «és normal que avui s’apugin els preus, la qüestió és si aquest és el nivell que correspon».

REGULACIÓ

Una reforma que es posa en qüestió

L’Executiu del PP va anul·lar el sistema de subhastes trimestrals i el va reformar per l’actual, en el qual el preu es fixa cada hora al mercat (24 preus diferents del dia), perquè les tarifes s’estaven disparant. La tendència durant les pròximes setmanes seguirà a l’alça, i això vol dir que s’encariran els rebuts de la llum de gener, de febrer i març. Les pujades van començar el maig passat i, des d’aleshores, no han parat. 

El preu de mercat suposa entre el 45% i el 50% de la factura dels usuaris que tenen la tarifa regulada o PVPC. Això significa que el rebut del consumidor mitjà pot duplicar-se respecte del del mes d’abril passat. 

A judici del ministre d’Energia això suposarà uns 100 euros més a l’any o uns 8 euros més al mes per al consumidor mitjà.

«És una qüestió de com funciona el mercat. També fa 10 mesos era una anormalitat que el preu mitjà fos de 24 euros», afirma un portaveu d’Endesa. 

ALTERNATIVES

Estalviar o mirar totes les ofertes

Notícies relacionades

Una de les opcions per reduir el cost energètic és ser proactiu. Una via és fixar-se en els preus del mercat diari que cada dia publica Omie a la seva web (www.omie.es/inici). Factorenergía, a través de www.factorsmarthome.com, facilita aquesta feina. 

Fins no fa gaire, la tarifa regulada o PVPC era la que sortia més a compte, però amb les últimes alces, hi ha clients amb contractes al lliure mercat, amb un preu tancat, que es poden estalviar uns euros conjunturalment. «El millor mecanisme perquè les tarifes millorin és que hi hagi més competència i que el consumidor sigui actiu», recomana Rousaud.