NOVES MESURES FISCALS

Montoro anuncia sancions tributàries contra les empreses moroses

Hisenda rectifica la seva prohibició d'ajornar el pagament d'impostos per a pimes i autònoms

El ministre anticipa que es concediran avantatges en l'IRPF a qui allargui la vida laboral

 

  / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir la decisió de penalitzar a través dels impostos les empreses que incompleixin la llei de morositat, que imposa un termini màxim de 60 dies per al pagament de factures en el sector privat. Montoro va criticar l’«abús» de les empreses més grans «a l’hora de forçar les més petites» a haver d’assumir uns terminis prolongats de pagament i ha anunciat «penalitzacions en matèria tributària» contra aquestes pràctiques. En la seva opinió, l’actual facilitat d’accés als mercats financers a baixos tipus d’interès fa injustificable que les grans empreses intentin finançar-se a costa d’allargar els terminis de pagament als seus proveïdors.

Amb l’anunci durant la seva compareixença a la Comissió d’Hisenda del Congrés dels Diputats, el ministre va avançar per primera vegada en el compliment d’un antic compromís assumit amb la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) per articular el règim sancionador que preveu la llei de morositat del 2010 i que encara no s’ha posat en marxa. La posada en marxa d’aquest règim forma part de l’acord d’investidura entre PP i Ciutadans.

MODEL SANCIONADOR

El president de la PMcM, Antoni Cañete, va valorar l’anunci del ministre, però va mantenir una actitud de cautela. La PMcM propugna un model sancionador com l’existent a França, amb un sistema de multes per a les infraccions lleus, greus o molt greus. D’entrada, Cañete va recelar d’un sistema sancionador basat en impostos que, probablement, es podria articular a través de recàrrecs sobre l’IVA de les factures moroses.

La Plataforma contra la Morositat  propugna un règim sancionador amb multes

Pensant en els autònoms i les petites empreses, el ministre també va anunciar ahir un pla perquè no els afecti la nova prohibició d’ajornar deutes tributaris. Montoro va avançar que l’Agència Tributària treballa en un procediment per evitar que aquesta mesura perjudiqui les empreses «que tenen una facturació molt baixa».

Segons el ministre, la mesura es posarà en marxa «com més aviat millor», amb tota seguretat abans del 30 de gener, que és quan finalitza el termini per liquidar l’IVA anual del 2016. També es presentarà «aviat» un projecte de llei per reforçar la lluita contra el frau fiscal.

Empreses i autònoms  amb baixos ingressos podran tornar a ajornar deutes tributaris

Durant la seva compareixença, el ministre va elogiar la recuperació de l’economia espanyola, compatible –segons va dir– amb el guany de competitivitat, la creació d’ocupació i l’augment de la despesa social. 

PRESSUPOSTOS GENERALS

Així, va apel·lar a tots els grups parlamentaris per «negociar i acordar» el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat que el Govern vol remetre al Parlament pròximament.

El portaveu socialista Pedro Saura va insistir que el seu grup presentarà una esmena a la totalitat del projecte de llei de Pressupostos ja que «el que n’anem coneixent no ens agrada». No obstant, si el projecte supera el debat de totalitat, el PSOE presentarà esmenes parcials «i aquí veurem la predisposició del Govern a negociar».

Cristóbal Montoro

MinistrE d'HiSenda

El ministre va garantir al portaveu de Ciutadans, Francisco de la Torre, que el projecte de llei de Pressupostos inclourà els acords negociats entre el PP i la formació taronja per a la investidura de Mariano Rajoy com a president. El ministre va subratllar que «hi ha una necessitat objectiva de tenir un Pressupost», per exemple per apujar el sou dels funcionaris, perquè és aquí on s’ha d’incloure aquesta mesura.

Notícies relacionades

Montoro va admetre que el 2017 serà «l’exercici més difícil» de la legislatura des del punt de vista pressupostari, perquè reduir el dèficit públic des del 4,6% del PIB del 2016 fins al 3,1% significarà un ajust de 16.000 milions en el conjunt de les administracions. «El 2018 serà més fàcil», va augurar, i a partir d’aquí el Govern reprendrà el compromís del PP de «rebaixar l’IRPF al llarg de la legislatura».

Pedro Saura

PORTAVEU SOCIALISTA

D'entrada, presentarem esmena a la totalitat, de rebuig als Pressupostos. Després veurem la disposició del Govern a negociar

També es podran adoptar «un altre tipus de mesures tributàries», entre les quals el ministre va citar la d’«afavorir la prolongació de la vida laboral a través de la modificació de l’IRPF» per obrir pas a una de les propostes que seran objecte d’estudi en la comissió parlamentària del Pacte de Toledo.