alerta al Govern

La CNMC estudia per què el preu de l'electricitat a l'engròs s'ha disparat al desembre el 30%

L'organisme analitza si imposa multes als operadors per sospites de manipulació

Marín Quemada reconeix que aquesta alça pot afectar la competitivitat de l'economia

 

 

1
Es llegeix en minuts

El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ha avançat aquest dimarts que l'organisme està estudiant les raons per les quals al desembre s'ha disparat en més d'un 30% el preu de l'electricitat a l'engròs, des de 40 euros per quilowatt a 60 euros. "Això és inquietant. És un increment notable en un mes i ho estem mirant amb molt detall perquè ens preocupa", ha subratllat Marín Quemada en declaracions a RNE recollides per Europa Press.

El president de la CNMC ha precisat que l'organisme està analitzant si aquesta pujada del preu s'ha produït per raons justificades (menys entrada de renovables, problemes de vent i altres condicions meteorològiques) o es deu a actuacions injustificades i, per tant, sancionables. "Si fos així (injustificat), actuaríem com en el passat. En alguna ocasió vam detectar un comportament indegut i el vam tallar de soca-rel i es va sancionar amb 25 milions d'euros una companyia (...)", ha recordat.

COP A LA COMPETITIVITAT

Notícies relacionades

En qualsevol cas, Marín Quemada ha indicat que per ara la CNMC només està "en la fase de mirar-ho". "Però ho estem mirant molt, perquè el preu de l'electricitat és molt important a nivell de la competitivitat de l'economia espanyola i de les grans empreses, però també a nivell de les butxaques de cadascun dels espanyols", ha subratllat. A més de l'electricitat, que ha definit com un sector "delicat", altres sectors que "preocupen i ocupen" Competència són els carburants, principalment la seva distribució; les telecomunicacions, per les ofertes de les operadores, i el transport per ferrocarril, matèries sobre les quals la CNMC fa un seguiment continu.

Marín Quemada ha defensat la tasca de la CNMC i ha destacat que gràcies a les seves actuacions s'estalvien fins a 600 milions d'euros anuals als compradors de béns i serveis. També ha explicat que es paguen el 80% de les multes que imposa l'organisme i que les grans empreses i "cada vegada més les mitjanes" recorren als tribunals les resolucions de l'organisme.