FINANÇAMENT DELS ENS LOCALS

L'IBI pot pujar almenys el 8% en més de 200 municipis catalans

L'actualització de la base de l'impost afecta 2.542 localitats de tot Espanya

Tarragona, Lleida i 13 capitals de província més, entre les ciutats amb possibles alces

presentaci-pressupostos-1

presentaci-pressupostos-1

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’impost de béns immobles (IBI), la principal font de recaptació municipal, pot pujar almenys el 8% l’any que ve en 208 ciutats i pobles catalans. És la conseqüència de l’actualització dels valors cadastrals, la base sobre la qual s’aplica l’impost, publicada al reial decret llei de mesures tributàries dissabte al 'Butlletí Oficial de l’Estat' (BOE) i en què s’inclouen els coeficients per adequar aquesta base tributària de 2.452 municipis que ho van sol·licitar.

En total, són 334 els que es veuen afectats a Catalunya per aquesta actualització, que va des d’una alça del 0,87%, on els valors cadastrals regeixen des del 2011, fins al 8%, on es mantenen com en el període 1984-1990, i en què s’inclouen els 208 esmentats, on més ha de pujar l’IBI. Entre aquests últims hi ha alguns municipis metropolitans o pròxims a Barcelona, com Martorell o Barberà del Vallès, a més de localitats amb moltes segones residències com Cadaqués, Puigcerdà, Camprodon, Bellver de Cerdanya, Lloret de Mar, Palafrugell, Pals, Peralada, Portbou, Sant Pere Pescador o Creixell.

Els ajuntaments  poden contrarestar l'augment amb una retallada del tipus del gravamen igual que l'alça de la base

Encara que els consistoris afectats sabien que s’actualitzaria aquest valor, ja que ells mateixos ho van sol·licitar, desconeixien els coeficients que s’haurien d’aplicar i que estan en funció de l’any de vigència dels valors sense revisar. Els més antics, que van del 1984 al 1990, han d’aplicar un coeficient del 8%, fet que eleva la base sobre la qual es tributa i, tret que el consistori decideixi rebaixar el tipus de gravamen en la mateixa proporció, significarà més quota per als contribuents, que fins i tot pot ser més alta si l’ajuntament eleva el tipus de gravamen. El Govern ha imposat l’obligació als consistoris que, com a mínim, la recaptació es mantingui.

Badalona, la tercera ciutat de Catalunya en habitants, ha optat per contrarestar una pujada que hauria de ser del 4% amb una retallada de la mateixa proporció en el tipus de gravamen a través d’una disposició transitòria en les ordenances fiscals del 2017, que compten amb l’aprovació inicial i el suport del partit socialista. 

AMB CONSENS

El govern municipal, format per Guanyem Badalona (CUP i Podem), ERC i Iniciativa, defensa una revisió cadastral, «però la Direcció General del Cadastre, amb bon criteri, reclama que sigui amb el consens de totes les forces polítiques», explica el tinent d’alcalde José Téllez. Una revisió, que es va acordar en dues o tres ocasions més però no es va arribar a plasmar, permetria situar aquests valors més a prop del seu actual preu de mercat i seria «més justa», segons Téllez.

A més de Tarragona i Lleida, amb unes alces que haurien de ser del 3% i el 0,92%, respectivament, l’actualització afecta 13 capitals de província més espanyoles. Es tracta de València, on l’alça hauria de ser del 4%; Alacant (5%) Granada (4%), Cadis (5%), Còrdova (6%), Huelva (4%), Jaén (4%), Almeria (0,92%), Badajoz (5%), Santander (0,90%), Àvila (0,90%), Osca (3%) i Terol (5%).

Els consistoris  en què fa més de cinc anys que no es revisen els valors cadastrals són els que sol·liciten l'actualització

Poden sol·licitar l’actualització dels coeficients per als valors aquells municipis on hagin transcorregut almenys cinc anys des de l’última revisió cadastral (recàlcul del valor del conjunt dels immobles de la ciutat) i on hi hagi «diferències substancials» entre els valors de mercat i els que van servir per determinar els valors cadastrals que estiguin en vigor. Els consistoris van tenir fins al 31 de maig passat per sol·licitar l’actualització o per desistir de la petició que haguessin formulat.

Notícies relacionades

Dels 334 municipis catalans on s’aplicaran els coeficients d’actualització, 126 estan situats a la província de Barcelona. A més de Badalona, Martorell o Barberà destaquen Sant Boi de Llobregat (0,92%), Cerdanyola del Vallès (0,92%), Esplugues de Llobregat (4%), Granollers (4%), Gavà (3%), Manresa (0,92%) o Vic (0.92%). 73 més es troben a Girona, com Banyoles (6%), Begur (6%), Hostalric (0,92%) i Olot (0,92%); 69 més a Lleida, com Viella (3%) i Rialp (3%), i 65 a Tarragona, com Gandesa (8%), Montblanc (4%), Salou (6%) i Valls (6%).

DECRET LLEI

Aquestes variables se solen publicar als Pressupostos Generals de l’Estat de cada any. Com que en aquesta ocasió serà impossible que aquests comptes s’hagin aprovat dins de l’exercici actual, el Govern ha optat per utilitzar la via del reial decret llei, que es tramita de forma més ràpida, a través de la convalidació al Congrés, fet que permet als ajuntaments aprovar o adequar les ordenances fiscals perquè puguin entrar en vigor el pròxim 1 de gener del 2017.