sentència judicial

La Seguretat Social pagarà 231.000 euros a una funcionària que es va posar malalta per unes fumigacions

La dona va patir una incapacitat permanent per fibromiàlgia després d'un procés d'hipersensibilitat química

1
Es llegeix en minuts

Un jutge de Barcelona ha condemnat la Tresoreria de la Seguretat Social a indemnitzar amb 231.132 euros una funcionària que va quedar incapacitada a causa d'una exposició prolongada als productes químics amb què es fumigaven les oficines on treballava, sense ventilació natural.

En la seva sentència, el Jutjat Social número 1 de Barcelona estima la demanda presentada per la treballadora, a qui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va concedir el 2013 la incapacitat permanent absoluta, i obliga la Seguretat Social a indemnitzar-la pels danys causats.

La treballadora, representada als tribunals pel bufet d'advocats Col·lectiu Ronda, va treballar des de 1991 com a administrativa a les oficines de la Seguretat Social situades al carrer de Garcilaso de Barcelona.

Segons la sentència, des de l'any 1996 una empresa de desinfecció va realitzar repetidament tractaments amb plaguicides i insecticides a les oficines del carrer de Garcilaso, que no tenien ventilació natural, quan encara no s'havia acabat la jornada laboral.

HIPERSENSIBILITAT QUÍMICA

El 2002, la Inspecció de Treball va admetre que la treballadora havia de ser considerada "especialment sensible", però fins al 2006 la Tresoreria de la Seguretat Social no la va canviar de lloc de treball, i això no va impedir que el 2007 s'agreugés la síndrome d'hipersensibilitat química que patia la funcionària.

En una decisió després confirmada pel TSJC, un Jutjat Social va declarar el 2013 la incapacitat permanent absoluta de la dona, a causa d'un trastorn adaptatiu amb símptomes ansiosodepressius, fatiga crònica, fibromiàlgia i hipersensibilitat química múltiple.

CAUSA DE LES MALALTIES

Notícies relacionades

Segons el jutge, ha quedat acreditat que la causa de les malalties de la treballadora va ser "la realització de diferents tractaments de desinfecció amb plaguicides i productes tòxics al centre de treball de l'actora, que no té ventilació natural".

La sentència també recalca que els tractaments de fumigació es van portar a terme mentre els treballadors, inclosa la demandant, complien la seva jornada de treball "i sense cap advertència", i per tant conclou que la incapacitat de la dona ha sigut causada "per acció o omissió" per la Tresoreria de la Seguretat Social.