posició de la UE davant la situació internacional

El BCE adverteix dels efectes negatius del possible proteccionisme dels EUA

L'institut emissor europeu està preocupat per la inflació i avaluarà la situació al desembre

constancio

constancio / Michael Probst (AP)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Vítor Constancio, ha advertit aquest dilluns dels efectes econòmics negatius que pot tenir la possibilitat que els EUA apliquin polítiques proteccionistes, tant per a l'economia d'aquest país com de la resta del món. Constancio ha dit en una conferència a Frankfurt que "la percepció del mercat que els EUA s'embarquen en una nova fase de política fiscal expansionista ha elevat l'optimisme amb efectes visibles la setmana passada".

El vicepresident del BCE ha assenyalat que els mercats consideren que els estímuls fiscals "poden trencar la trampa de liquiditat que ha dificultat el creixement a les economies avançades". En el cas de la UE, Constancio s'ha mostrat preocupat per la inflació de la zona de l'euro i ha dit que l'entitat avaluarà la situació al desembre, quan podria decidir prolongar els estímuls monetaris. "Si els nivells d'inflació subjacent (que descompta els elements més volàtils com l'energia i els aliments) es mantenen, podrien afectar amb el temps les dinàmiques de la inflació general, que és el nostre objectiu", ha dit Constancio.

La setmana passada es va registrar un desplaçament de bons a accions: els preus de les accions van pujar, mentre que el valor dels bons a tot el món va caure prop d'un 1 bilió d'euros, segons Constancio. Aquests moviments es produeixen perquè el mercat considera que els estímuls fiscals incrementaran el creixement i la inflació més endavant, i permetran una normalització de la política monetària dels EUA a tipus d'interès més elevats, ha afegit.

EFECTES A MITJÀ TERMINI

Notícies relacionades

Constancio ha dit que "anticipant aquesta evolució, els mercats van vendre bons i això va portar a un increment de les rendibilitats a llarg termini", i això és bo per a la rendibilitat dels bancs i es va reflectir en la pujada del preu de les seves accions a la borsa la setmana passada. Encara que molts comentaristes han dit que els últims esdeveniments geopolítics tindran beneficis econòmics, Constancio ha advertit que serà a curt termini però "els efectes reals negatius de l'augment de la incertesa poden venir posteriorment".

Ha demanat cautela a l'hora de treure conclusions positives d'aquests moviments dels mercats perquè pot ser que no indiquin necessàriament que l'economia mundial accelerarà la recuperació amb un creixement més gran. Ha esmentat en aquest sentit que la política proteccionista dels EUA ('l'America first') pot mitigar o fins i tot revertir el creixement i col·lapsar el comerç mundial, i perjudicar totes les economies obertes que depenen de les exportacions.