EL NOU GOVERN

Primer missatge del Consell de Ministres: Espanya complirà el dèficit

"Confiem a complir l'objectiu del 4,6% d'aquest any i el 3,1% del vinent", afirma el ministre portaveu, Méndez de Vigo

Els ministres Montoro i Guindos presenten noves dades sobre la millor evolució dels ingressos i l'economia

 

  / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Primera reunió del Consell de Ministres del nou Govern i primer missatge del ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo: "Confiem a complir l'objectiu de dèficit del 4,6% del PIB aquest any i del 3,1% el que ve". Tal com va demanar la Comissió EuropeaComissió Europea el 25 d'octubre, el nou Govern de Mariano Rajoy no ha trigat ni un minut a renovar el seu compromís amb els objectius de dèficits fixats per Brussel·les a Espanya a canvi d'esquivar una multa de fins a 2.200 milions el juliol passat.

MILLOREN ELS INGRESSOS

Segons ha informat Méndez de Vigo, l'Executiu ha analitzat els informes dels ministres d'Economia i d'Hisenda, Luis de Guindos i Cristóbal Montoro, respectivament, en què es posa de manifest la bona situació de l'economia espanyola, així com l'evolució de la recaptació.

"Les coses que van bé no s'han de canviar", ha dit el nou ministre portaveu en relació amb la política econòmica del Govern. "Aquest Govern serà continuista en el que s'ha de continuar, que és l'estabilitat pressupostària, les reformes i la recuperació econòmica", ha afegit.

Fins a l'octubre la recaptació per IRPF creix el 6%; la de l'IVA, el 4,4% i la dels impostos especials, l'1%. A més, els ingressos per societats "van en molt bona direcció", després dels canvis en el sistema de pagaments fraccionats, ha dit el portaveu. Fins al setembre, els ingressos per IRPF havien caigut l'1,1%, i els de Societats, el 28,8%, mentre que la recaptació per IVA anotava una pujada del 4,8%, i la dels impostos especials, del 4%.

La principal raó en el canvi de signe de la recaptació de l'IRPF és que a partir de l'octubre desapareix l'efecte esglaó provocat per l'entrada en vigor el setembre de l'any passat de la segona fase de la rebaixa de l'impost sobre la renda.

PRIMER L'AJUST, DESPRÉS EL PRESSUPOST

Méndez de Vigo ha avançat que la primera tasca econòmica del nou Executiu serà remetre a Brussel·les el nou esborrany de Pla Pressupostari que, tal com ha exigit Brussel·les, substitueixi el ja remès el 15 d'octubre passat en què, sota un supòsit de pròrroga pressupostària, el Govern només es podia comprometre a situar el dèficit del 2017 en el 3,6% del PIB, uns 5.500 milions per sobre de l'objectiu del 3,1% exigit per Brussel·les i amb què avui ha renovat el seu compromís el nou Consell de Ministres. El nou pla haurà de determinar com es farà aquest ajust de 5.500 milions.

"Després de dialogar amb els grups polítics, es presentarà el projecte de llei de pressupostos de l'Estat per al 2017", ha precisat.

Abans que això últim -"no sé si el pròxim Consell de Ministres o el següent, però dins del mes de novembre", ha dit-, el Govern haurà d'aprovar el sostre de despesa "en diàleg amb els grups polítics".

FINANÇAMENT AUTONÒMIC

En la seva estrena com a portaveu del Govern, Méndez de Vigo ha avançat avui que tant la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, com el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "han d'estar" en la negociació per tirar endavant el nou model de finançament autonòmic. "Tant ella com Montoro hi han de ser, tots dos", ha recalcat.

El portaveu del Govern ha repetit que es complirà en pròximes dates, sense més concreció, "el compromís d'obrir la negociació", primer amb els partits amb representació parlamentària. Al seu torn, la vicepresidenta i el ministre d'Hisenda abordaran reunions "preparatòries" del Consell de Política Fiscal i Financera i d'una Conferència de Presidents al Senat per tenir un "diagnòstic compartit" sobre el model i "una posada al dia dels principis de solidaritat i cooperació" entre autonomies, ha dit Méndez de Vigo.

RAJOY SEGUEIX A LA COMISSIÓ DELEGADA

El també titular d'Educació ha confirmat que Mariano Rajoy mantindrà al seu nou Executiu la Presidència de la Comissió Delegada per a Afers Econòmics, que reuneix tots els ministeris del ram per coordinar polítiques i que prepara les mesures que després aprovarà el Consell de Ministres.

Notícies relacionades

"És una de les prioritats d'aquest Govern perquè permet crear riquesa i ocupació. El president té interès i la presidirà, la presidia gairebé sempre, rara vegada fallava", ha afegit. Seguir assumint la Presidència de la Comissió Delegada ha evitat a Rajoy haver de decantar-se per reforçar el protagonisme d'algunes de les persones del seu equip econòmic -Guindos o Montoro, bàsicament- en detriment de l'altre. Precisament Méndez de Vigo ha destacat la "competència i solvència" de Guindos i Montoro en aquesta comissió. "Si hi hagués un foradet pel qual els espanyols poguessin veure la seva actuació, estic segur que estarien molt tranquils", ha afegit.

El ministre portaveu no ha pogut explicar qui substituirà Álvaro Nadal, el nou ministre d'Energia, al capdavant de l'Oficina Econòmica de la Moncloa, perquè -segons ha assenyalat- la decisió li correspon al president de l'Executiu, i ha precisat que encara no s'ha fet cap nomenament, si bé es duran a terme en els pròxims dies o setmanes.