SEGURETAT SOCIAL

La despesa de les pensions contributives creix fins als 8.551 milions d'euros

La pensió mitjana puja a raó d'un euro al mes i al setembre ha arribat als 906,37 euros

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa
Mercedes Jansa

Periodista

ver +

La nòmina de les pensions contributives ha suposat al setembre 8.551 milions d'euros, uns 17 milions més que a l'agost, un creixement al voltant del 3% respecte a fa un any, que, d'altra banda, ja és habitual gairebé tots els mesos.

La pensió mitjana del sistema, que inclou tant les contributives com les no contributives, és de 906,37 euros, 1,07 euros més que a l'agost. La pensió mitjana de jubilació ha sigut aquest mes de 1.046,28 euros. Els nous jubilats han cobrat de mitjana 1.336,38 euros al setembre.

A començaments d'aquest mes la Seguretat Social va pagar pensions de tota mena a 8.574.146 persones, segons dades del Ministeri d'Ocupació conegudes avui. Des del desembre del 2011, data de l'arribada de Mariano Rajoy al Govern i que el ministeri pren com a referència, el nombre de beneficiaris ha crescut el 6,36%.

Al mateix temps ha crescut la nòmina mensual malgrat les retallades derivades de les dues reformes -del PSOE i del PP-, ja que no solament s'han jubilat més persones, sinó que aquestes tenen carreres de cotització més llargues, amb sous més elevats que en el lustre anterior a la crisi.

LA DESPESA

En els primers anys de la crisi, entre el 2008 i el 2014, la despesa en pensions va créixer en termes de producte interior brut (PIB) i va passar de gairebé el 8% al 10,8% de mitjans del 2014. Però des d'aleshores, malgrat la recuperació, el creixement de l'economia i l'augment del nombre de jubilats, la despesa anual ha anat descendint una dècima cada any. A mitjans d'aquest any se situava en el 10,6% del PIB.

Tot i el que alguns afirmen, Espanya no és dels països de la Unió Europea que gasta més en pensions, i tampoc es preveu un augment els pròxims anys. En canvi, segons les previsions de la Comissió Europea (CE), la despesa en pensions espanyoles caurà de l'11,8% del PIB a l'11% fins al 2060. A Alemanya, però, creixerà un 2,7% del PIB, i a Bèlgica, el 3,3% del PIB, segons fonts de la Seguretat Social.   

DONES MÉS LONGEVES

Dos terços de les pensions que s'han pagat aquest mes són de jubilació (5.751.702 persones) i la majoria han anat a parar a homes, encara que són les dones les que reben la majoria (el 51%) del total de rendes que abona la Seguretat Social (inclou les de viudetat). 

Notícies relacionades

La novetat d'aquest any en el sistema de pensions, el complement per a les dones que hagin tingut dos o més fills, encara no ha sigut comptabilitzada pel ministeri que dirigeix Fátima Báñez pel que fa a la despesa addicional que ha suposat. De moment, es coneix el nombre de beneficiàries fins al setembre, que són 100.126 dones.

L'esperança de vida dels homes és de 80,08 anys, mentre que per a les dones és de 85,58 anys.

Temes:

Pensions