NOVA PROPOSTA

Brussel·les permetrà a les operadores cobrar recàrrecs si un client abusa amb el 'roaming'

La Comissió Europea presenta el seu nou enfocament per acabar amb la itinerància el juny del 2017

S'eliminen els límits de temps però s'inclouen mesures de salvaguarda per protegir les telecos

2422953 591

2422953 591

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

La polèmica proposta de limitar a 90 dies a l'any el 'roaming' gratuït a la Unió Europea, que l'Executiu comunitari es va veure obligat a retirar fa uns dies de la taula de negociació per una onada de crítiques, té ja recanvi. El nou enfocament dissenyat ara per la Comissió Europea elimina el límit de temps durant el qual el 'roaming' serà gratis, però inclou una sèrie de mesures de salvaguarda que permetran en la pràctica a les operadores imposar recàrrecs si consideren que un client està fent un ús excessiu del mòbil a l'estranger.

La idea, molt més complexa i difusa que el pla inicial, encara s'ha de concretar en una proposta abans del 15 de desembre, de manera que el nou reglament pugui entrar en vigor el 15 de juny del 2017, data en què han promès la desaparició del 'roaming' a tota la UE. En teoria, segons el nou pla, qualsevol client que viatgi a l'estranger podrà pagar el mateix que paga al seu país de residència, independentment de si hi passa una setmana, un mes o tres; si viatja per feina o per plaer.

Aquesta falta de límits i de criteris precisos ofereix, en canvi, un marge de discrecionalitat important a les empreses, ja que si consideren que hi ha hagut abús o frau la Comissió Europea els autoritza a intervenir i demanar explicacions als seus clients. I si no els convencen els arguments, podran imposar recàrrecs de forma automàtica i el consumidor només podrà protestar recorrent en última instància davant els reguladors nacionals de cada país, la comissió nacional de la competència en el cas d'Espanya.

"Si els viatges que els europeus fan entre països continuen com fins ara, molt pocs operadors de serveis podran sobreviure. S'ha d'evitar l'abús del sistema", s'escuda el vicepresident de l'Executiu comunitari, Andrus Ansip, que posa l'accent en la necessitat de garantir una protecció adequada a les grans operadores. Per exemple, en un país com Letònia els preus són sis vegades més barats que a Irlanda però comprar targetes SIM letones per utilitzar-les a Irlanda seria un abús, sostenen. És com si algú, alertava Ansip, pogués comprar un bitllet de metro al país amb els preus més barats i utilitzar-lo després en qualsevol país. "Seria un abús", adverteix.

El 'roaming', insisteixen a Brussel·les, està pensat per als viatgers i per això advoquen per vincular el nou sistema al lloc de residència. "El que volem és que les empreses de telecomunicacions puguin verificar la situació. S'ha de donar a l'operador la possibilitat de verificar el lloc de residència de l'usuari. Si hi ha queixes i la persona no pot justificar per què viatja dues o tres setmanes, l'empresa ha de poder advertir-lo i imposar-li tarifes addicionals", afegeix el comissari d'agenda digital, Gunter Oettinger. "No volem matar la innovació" i "cal protegir les inversions que han realitzat les empreses", precisa Ansip.

MESURES DE SALVAGUARDA

Notícies relacionades

Tot i que la proposta encara s'ha de concretar, la Comissió Europea ja avança diversos tipus de mesures de salvaguarda per protegir les empreses dels abusos. I entre els criteris a què es podran acollir en cas d'abusos: un trànsit domèstic insignficant en relació amb el trànsit 'roaming', un període d'inactivitat llarg d'una targeta SIM que només s'utilitza, si no exclusivament, per al 'roaming', i la subscripció o ús de múltiples targetes SIM pel mateix client quan està en un altre país. En aquests casos, segons adverteix Brussel·les, es podrà advertir els clients i aplicar-los un recàrrec màxim de 0,04 cèntims per minut en les trucades, 0,01 euros per missatge i 0,0085 euros per mega consumit. Al client, en cas de desacord, només li quedarà l'opció de protestar a la companyia i si la disputa prossegueix acudir al regulador nacional.

El pla també contempla la possibilitat que l'operador prengui mesures en resposta a "circumstàncies excepcionals" en els mercats domèstics. És a dir, si es produeix una pujada de preus o altres efectes negatius per als clients domèstics. En aquest cas, es podran aplicar les mateixes tarifes anteriors, encara que les telecos hauran de demostrar amb evidències que el sistema de 'roaming' gratis està en risc.