Rajoy recula i obliga Soria a renunciar al lloc al Banc Mundial

L'exministre declina ocupar el càrrec de director executiu després de la polèmica per la seva designació a dit

L'expolític lamenta "la desproporcionada utilització política" de la seva candidatura

Rajoy recula i obliga Soria a renunciar al lloc al Banc Mundial

Juan Carlos Hidalgo (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Rosa María Sánchez

Davant la pressió política i social, Mariano Rajoy s’ha vist obligat a demanar a l’exministre d’Indústria José Manuel Soria que s’oblidi del càrrec de director executiu del Banc Mundial que li va prometre. El president en funcions rectifica així una decisió que l’Executiu i el PP han intentat defensar durant gairebé quatre dies amb arguments estèrils i mitges veritats.

  

 Fonts del Govern van informar ahir poc abans de les sis de la tarda que Soria renunciava a ocupar el càrrec en l’organisme internacional. L’exministre ho va fer, segons un portaveu del Ministeri d’Economia, amb una carta enviada al secretari d’Estat d’aquest departament, Íñigo Fernández de Mesa. En la missiva, sempre segons aquesta font, Soria explica que ha adoptat la seva decisió «a petició del Govern» en funcions; el mateix que, amb una grollera maniobra comunicativa, va fer pública la seva candidatura divendres passat a la nit, just quan al Congrés es votava la investidura del líder del PP.

  

 En la nota es lamenta la «desproporcionada utilització política» que s’ha fet de la candidatura i Soria assegura que se segueix considerant un candidat idoni per a un lloc, per al qual, des del seu punt de vista, no tenia «cap impediment ni cap inhabilitació».

ELS ‘PAPERS DE PANAMÀ’

Rajoy, que fa més de vuit mesos que està en funcions, no ha pogut aguantar les crítiques que li han arribat de tots els àmbits, fins i tot del mateix Partit Popular, per haver apostat per l’exministre després que, el mes d’abril passat, hagués de deixar Indústria per la seva implicació en els 'papers de Panamà' i per les mentides amb què va intentar desvincular els seus negocis del paradís fiscal. El cap conservador va informar la secretària general, María Dolores de Cospedal, poc abans que la notícia es fes pública. La notícia suposa un alleujament per al PP, quan falten menys de 20 dies per haver de tornar a passar per les urnes tant a Galícia com a Euskadi.

  

 Només quatre dies li ha durat a l’extitular d’Indústria la il·lusió d’ocupar un lloc al Banc Mundial pel qual hauria guanyat uns 218.000 euros a l’any lliures d’impostos, entre l’1 de novembre d’aquest any i el 31 d’octubre del 2018.

  

 La polèmica va perseguir Rajoy fins a Hangzhou (la Xina), on es va desplaçar dissabte per participar en la cimera del G-20. Allà, acompanyat pel ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos (de qui depenen les candidatures per al Banc Mundial), Rajoy va explicar que l’opció de Soria no obeïa a una decisió de caràcter polític, sinó que era el resultat d’un concurs entre funcionaris.

LA «IL·LEGALITAT»

«Soria és un funcionari i ha participat en un concurs com tots els funcionaris. El concurs entre funcionaris ha sigut resolt i no tinc res més a afegir», va dir Rajoy. «Si un funcionari no pot tornar a ser funcionari... ¡Això què és!», va arribar a exclamar. Tant el president com Guindos van argumentar que seria «il·legal» negar-li el lloc. 

    

Aquestes afirmacions van ser rebatudes per juristes i sindicats de funcionaris, posant en evidència així les «mentides» en què, segons UGT, havia incorregut Rajoy, ja que el procediment per a la designació de Soria s’assemblava més a «una designació a dit» que a un concurs públic.

    

El document de la convocatòria enviat per Economia a les associacions professionals, al qual va tenir accés elconfidencial.com, revela que no era obligat ser funcionari per poder accedir al càrrec i només era un plus a tenir en compte en la valoració dels candidats.

FALTA DE TRANSPARÈNCIA

És «lamentable» que el Govern «hagi mirat d’ocultar un nomenament de lliure designació» i que l’«hagi disfressat de concurs públic», va denunciar UGT. En un comunicat, el sindicat va subratllar que Rajoy «va mentir» a l’afirmar que Soria només era «un funcionari reingressat a l’Administració després d’haver participat en un concurs que s’ha resolt».

  

 «No hi ha hagut publicitat ni transparència» de la convocatòria, va argumentar el vicepresident del sindicat de funcionaris CSIF, Francisco Iglesias. Pel sindicat CCOO, és «indecent i insultant» que el Govern «tracti la ciutadania com a estúpida».

Notícies relacionades

  

 En realitat, el procediment seguit pel Govern per a la designació de Soria «no és legal ni il·legal», segons va explicar la jurista Elisa de la Nuez. «Però el que no pot dir el Govern és que ha sigut un concurs de mèrits entre funcionaris, perquè no ho és». Segons la coeditora del blog 'Hay Derecho', a la pràctica del que estem parlant és d’una proposta «de lliure designació». «El que resulta una mica curiós és que se’ns expliqui després que la raó per la qual se’l designa és purament tècnica, bàsicament perquè és tècnic comercial de l’Estat amb molta antiguitat i no per ser exministre del PP i sobretot amic de Mariano Rajoy», afegeix De la Nuez.