LLUITA CONTRA EL FRAU

La nova llista de morosos conté 4.768 deutors i 15.700 milions pendents de pagament

Dani Alves apareix al llistat de deutors junt amb altres com Dani Pedrosa o Mario Conde

Un total de 246 contribuents s'incorporen a la nova llista negra d'Hisenda

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

La llista de morosos 2016, nom a nom (amb PDF)

Un total de 4.768 contribuents, identificats amb noms i cognoms o raó social, apareixen a la nova llista de morosos, la segona, que publica aquest dijous l'Agència Tributària a la seva pàgina web. Són contribuents amb un deute pendent de pagament amb el fisc que superava el milió d'euros a data de 31 de desembre passat i que en total sumen 15.700 milions d'euros de mora.

Després del publicat el 23 de desembre, al nou llistat s'han incorporat noms com el del futbolista exjugador del Barça Dani Alves (1,3 milions d'euros), la Comunitat Autònoma de Múrcia (22,14 milions), Canal Nou de València (1,3 milions), Grupo Tremón (8,9 milions) o la constructora Sacyr (116,14 milions).

Aquesta última ha aclarit que ja no té cap deute amb el fisc ja que l'import amb què apareix a la llista correspon a l'impost per la venda de la filial de patrimoni Testa, abans que Hisenda reconegués que aquesta operació no havia de tributar. També el Govern de Múrcia assegura haver cancel·lat el seu deute al febrer. 

En total, al llistat hi ha 336 persones físiques amb un deute total inferior a 700 milions. A més, hi ha 4.432 persones jurídiques, amb un deute total al voltant dels 15.000 milions d'euros.

REINCIDENTS

A més de les noves incorporacions, es manté la majoria de noms que ja van aparèixer al desembre en un llistat dominat per constructores, empreses en concurs de creditors, clubs esportius,  esportistes, famosos i fins i tot algunes institucions benèfiques, com l'Organització Impulsora de Discapacitats (86.13 milions).

Així, tornen a aparèixer noms com els de l'expresident de Banesto Mario Conde, amb un deute de 9,9 milions d'euros, el pilot de motos Dani Pedrosa (7,85 milions), l'expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz (1,36 milions) i el conegut advocat José Emilio Rodríguez Menéndez (3,6 milions).

També repeteixen el futbolista Gabi Milito (1,83), l'escriptor César Vidal (2,49), l'exjutge Luis Pascual Estivill (5,4), les empreses vinculades a l'empresari madrileny Arturo Fernández (19,6 milions) o els modistes Vittorio i Luchino (2,65)   

Els principals deutors segueixen sent les immobiliàries Reyal Urbis (368,651 milions) i  Nozar (203,16 milions) mentre que el deutor persona física més gran segueix sent Agapito García Sánchez (que ha reduït el seu deute de 26,88 a 19,06 milions). Sacresa Terrenos Promoción deu 14,676 milions.

Entre els clubs esportius apareixen els d'Estudiantes (1,83 milions), Valladolid (3,2 milions) i Girona (10,1 milions) de basquet; i l'Ourense (1,06 milions), Recreativo de Huelva (11,13 milions), Múrcia (10,7 milions) i Santander (9 milions) de futbol.

Les autopistes radials del sud de Madrid i l'Aeroport de Ciudad Real mantenien un deute amb Hisenda de 47,2 milions a 31 de desembre passat.

NOVETATS

La nova llista de morosos recull algunes variacions respecte a la publicada per primera vegada el 23 de desembre passat. Igual que va passar llavors, el Ministeri d'Hisenda en funcions ha optat per esperar que se celebrin les eleccions generals, del 26 de juny, abans de publicar el llistat.

Al llistat de desembre van figurar com a morosos un total de 4.855 contribuents (87 més que a l'actual) amb un import total de deute de 15.600 milions (100 milions menys que en el nou llistat).

En comparació amb la llista de desembre, hi ha 333 deutors que ja no figuren en el nou llistat per haver saldat els seus deutes amb el fisc. Entre ells, els noms de Pescanova, Riofisa, Sequoia (productora), Juan Luis Serratosa, diversos membres de la família Areces, principal propietària d'El Corte Inglés (Ana Carlota, Carlos i Javier Areces Galán) i BCN Godia S.L, firma vinculada a Liliana Godia. 

La sortida de la llista es pot deure, tant a la cancel·lació total o parcial dels deutes objecte de publicació (perquè s'ha pagat, o perquè Hisenda ha aconseguit executar-la) com a l'obtenció d'un ajornament o suspensió del deute abans de la data de presa de dades.

En sentit contrari, hi ha 246 deutors que figuren al segon llistat de deutors i que no apareixien en el primer, com el de Dani Alves.

312 MILIONS RECUPERATS

Segons les dades de l'Agència Tributària, més de 1.500 deutors que apareixien en el primer llistat han pagat deutes per import de 312 milions d'euros entre 31 de juliol del 2015 (data de presa de dades per a la publicació del primer llistat) i l'1 de juny passat, encara que això no sempre ha sigut suficient per sortir del llistat.

Així, per exemple, han disminuït el seu deute l'Hospital General de Catalunya (ha passat de 4,55 a 1,60 milions), Reyal Urbis (de 378,19 a 368,65 milions), la productora Vèrtex Trescientos Sesenta Grados (de 10,18 a 2,61 milions) o la família Serratosa Caturlo (de 19,18 a 14,83 milions).  

Notícies relacionades

Altres l'han augmentat, com és el cas d'Intereconomía (fins a 11,15 milions) o la firma Desguaces La Torre, empresa propietat de Luis Miguel Rodríguez, conegut com ‘el rei de la ferralla’ (fins a 7,85 milions).

Les successives llistes de morosos es publicaran tots els anys entre l'1 de maig i el 30 de juny amb deutes pendents a 31 de desembre de l'exercici anterior, segons estableix la llei general tributària.