LLANÇAMENT

HP dissenya a Sant Cugat la primera impressora 3D preparada per a la producció del món

La màquina de la firma imprimeix 10 vegades més ràpid i a meitat de cost que les de la competència

lpedragosa34381154 sant cugat del valles 10 06 2016 hewlett packard h160620191152

lpedragosa34381154 sant cugat del valles 10 06 2016 hewlett packard h160620191152 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El futur de la impressió 3D industrial, una tecnologia destinada a revolucionar el sector, es dissenya a Catalunya. HP, firma líder mundial en diversos camps de la impressió, va escollir el centre internacional que té a Sant Cugat del Vallès, en què treballen 1.700 persones, com a seu mundial del negoci d’impressió 3D. I la investigació d’aquest centre ha donat lloc a la primera impressora 3D orientada a ús industrial, una màquina cridada a «canviar el model industrial», en paraules del vicepresident de l’àrea 3D de HP i director del centre de Sant Cugat, Ramon Pastor. La HP Jet Fusion 3D és capaç de produir fins a 10 vegades més ràpid i a meitat de preu que la competència.

«S’ha d’entendre que això no només és un producte, sinó que és una oportunitat per al país. Un centre que porta el lideratge de la transformació industrial de la producció ha de ser aprofitat per tota la societat», va destacar el directiu, que va assenyalar que el producte és fruit de «molts anys» de desenvolupament i compta amb una tecnologia «única en el món». 

El centre, que també investiga en altres àrees com ara la impressió en gran format, va contractar l’any passat 200 nous empleats, amb unes inversions de 60 milions anuals. 

Tot i que la impressió 3D de vegades crida l’atenció per les seves aplicacions en l’àrea de gran consum, és la indústria la que pot treure més profit d’aquesta tecnologia. «Les fàbriques que coneixem mai més tornaran. Les que vénen són més petites, més àgils, més ràpides. I és aquí on la impressió en 3D jugarà un paper clau», explica. Fabricar qualsevol peça serà possible amb una màquina com la que ha dissenyat HP en materials com ara plàstic i ceràmica en quantitats industrials, voxel (l’equivalent a un píxel en 3D) a voxel. I amb diverses propietats: depenent dels materials i la barreja triada, en el futur es podran incorporar a les peces produïdes no només colors, sinó també sensors que enviïn informació o incorporin codis d’informació. Tot plegat, en una única operació i a baix cost.

Notícies relacionades

Exemples pràctics són des de pròtesis mèdiques fins a ganxos que són capaços de calcular el pes que suporten i enviar senyals en cas de sobrepès, peces amb codis visibles amb llum ultraviolada o engranatges amb capes de colors amb les quals se’n pot determinar el desgast segons el color de les dents.

Empreses com Nike, BMW o Siemens, interessades en aquesta classe d’impressores industrials, s’han convertit en 'partners' d’HP. La firma entregarà les primeres impressores 3D a l’octubre a un preu de 120.000 euros.