EXCARCERACIÓ

Conde surt de la presó després de pagar els 300.000 euros de fiança

El jutjat de guàrdia rep una transferència bancària en què figura com a fiador un procurador

Els diners han sigut reunits per Jaime Alonso i altres persones el nombre i la identitat de les quals no s'ha revelat

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La jutge de guàrdia de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha acordat la posada en llibertat de Mario Conde després d'haver rebut divendres a la tarda una transferència amb els 300.000 euros per l'import de la fiança que el seu col·lega Santiago Pedraz va imposar a l'exbanquer per sortir de la presó. La magistrada l'ha citat dilluns al jutjat de Pedraz perquè entregui el passaport i li imposa altres mesures que si no compleix suposaran el seu reingrés "immediat" a la presó.

Conde ha abandonat la presó de Soto del Real (Madrid) a les vuit del vespre amb destí al seu domicili sense fer cap comentari als mitjans congregats davant de la porta del penal. El jutge Pedraz va exigir dijous a l'exbanquer que diposités la fiança en metàl·lic o un aval bancari al rebutjar com a garantia quatre finques aportades pels germans José Ángel i Jaime Alonso, membres de la Fundació Francisco Franco, ubicades a Fuerteventura. Aquests germans han actuat a títol personal, ja que Jaime és amic de l'exbanquer des de fa més de 20 anys.

La fiança ha sigut dipositada per Argimiro Vázquez Guillén, que figura com el fiador i que a partir d'ara serà el procurador de l'exbanquer al jutjat. Alonso ha explicat en declaracions a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que els diners s'han aconseguit "per les aportacions de bastantes persones", el nombre i la identitat de les quals s'ha negat a revelar.

Aquest lletrat ja va avançar dijous passat que posaria en marxa un pla b després que el jutjat rebutgés les quatre finques que havien dipositat com a garantia de la fiança de Conde a l'estar convençut que l'exbanquer "no eludirà l'acció de la justícia". I va assenyalar que buscava persones que poguessin prestar els diners "durant tres o quatre anys", que és el temps que pot durar la instrucció d'aquest procés.

LES MESURES CAUTELARS

La jutge de guàrdia ha firmat l'acte de llibertat encara que els fets de què està acusat "revesteixen caràcters de delicte" i hi ha "indicis racionals de criminalitat". I li imposa l'obligació de comparèixer tots els dilluns davant el jutge, l'entrega del passaport, la prohibició de sortir del territori nacional i la fixació d'un domicili a Espanya, "del qual no podrà absentar-se i que no podrà variar temporalment o definitivament sense autorització judicial.

Pedraz va acordar la sortida de la presó de Conde per haver disminuït el risc de fuga i de destrucció de proves arran dels documents que se li van intervenir en els escorcolls, que van ser realitzats després d'ordenar-ne l'ingrés a la presó per blanqueig de 13 milions d'euros procedents del saqueig de Banesto.

Notícies relacionades

En aquests moments, cap dels imputats ja no és a la presó, ja que l'advocat de la família Conde, Javier Vega, també està en llibertat sota fiança de 100.000 euros. Només queda en arrest domiciliari Lourdes Conde, la filla de l'exbanquer, que no va ingressar a la presó per circumstàncies familiars.

Aquesta decisió pot ser recorreguda per la fiscal Elena Lorente, Elena Lorente,que s'ha oposat a l'excarceració de l'exbanquer igual que els magistrats de la sala penal que van decidir mantenir a la presó Conde el mes de maig passat per haver-hi risc de fuga a causa de la seva "alta disponibilitat econòmica".