FRAU FISCAL

El jutge envia a la presó Conde i el seu advocat per blanqueig i organització criminal

Ordena l'arrest domiciliari de la filla de l'exbanquer i imposa compareixences a la resta dels detinguts

El togat sosté que els detinguts van muntar una xarxa per amagar a les autoritats judicials la seva fortuna

La Guàrdia Civil trasllada en furgó Mario Conde i els seus fills fins a l’Audiència Nacional. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Santiago Pedraz va dictar ahir l’ingrés a la presó de Mario Conde i del seu advocat Francisco Javier de Vega per haver muntat un entramat empresarial «per eludir de manera continuada» el pagament de les indemnitzacions a què va ser condemnat en el 'cas Banesto' i per blanquejar 13 milions d’euros des del 1999 a través de vuit empreses radicades a l’estranger que enviaven diners a tres societats ubicades a Espanya procedents del saqueig a l’entitat bancària que havia presidit durant set anys. 

El togat acorda l’arrest domiciliari d’Alejandra Conde, la filla, que «va coordinar» aquestes operacions, «donada la situació familiar en relació amb un fill» i imposa compareixences setmanals a la resta dels detinguts.

El magistrat explica en la seva resolució que Conde només ha pagat 11 dels 25 milions d’euros a què va ser condemnat en el 'cas Banesto'. I que, «almenys» des del 1999 fins a «l’actualitat» ha desenvolupat activitats de blanqueig de capitals del saqueig de Banesto «a través del seu entorn més pròxim» (familiars i amics de màxima confiança). En total, la investigació ha constatat una repatriació de 13 milions d’euros a través de transferències i ingressos en efectiu.

107.000 euros d'Intereconomía

A més, aquest entramat va servir per fer "opaques" a les autoritats judicials "el patrimoni de Mario Conde", segons la resolució del jutge Pedraz. 

Pedraz recull en la seva resolució l’activitat de l’estructura empresarial muntada i situa al vèrtex d’aquesta l’exbanquer i després la seva filla, Alejandra, que era la «coordinadora» d’aquestes activitats. Per la seva part, el seu fill, Mario, ha sigut «utilitzat» pel seu pare «per instrumentar la trama defraudatòria». I el magistrat considera l’advocat De Vega  «com una peça fonamental» en la trama.

DEUTES AMB HISENDA

Els altres detinguts han actuat com a testaferros, entre ells Roland Stanek, que era el professor d’esquí de la família. La Guàrdia Civil ha localitzat en el registre practicat a Alejandra Conde un gràfic que recull l’estructura muntada per Conde. I que ha sigut confirmada per una altra de les arrestades, Cristina Fernández. Un altre dels detinguts, Francisco de Asís, ha perdut «pes» en la trama, segons el togat, que sosté que l’exbanquer «s’ha servit» del seu gendre Fernando Guasch, que avui declararà davant el jutge, perquè actués com a administrador de diverses de les empreses sota sospita.

El jutge també recull en la seva densa resolució que l’exbanquer deu 10 milions d’euros a Hisenda, ja que va usar les seves empreses «per garantir-se un estalvi fiscal important en les seves activitats personals al servir de pantalla per tributar a través seu en lloc de fer-ho en el seu propi IRPF».

ORIGEN IL·LÍCIT

Notícies relacionades

Les empreses d’aquest entramat estaven ubicades a Suïssa, el Regne Unit, Països Baixos, Luxemburg i els Emirats Àrabs. I van ser utilitzades, per exemple, per canviar la titularitat d’una propietat a Palma de Mallorca «per evitar l’embargament judicial». Una altra empresa, Barnacla, controlada per Conde des del 2001, «s’ha utilitzat» per amagar els seus propis i personals guanys i «per portar de tornada a Espanya diners d’origen il·lícit, a través d’ampliacions de capital o préstecs encoberts».

Els imputats estan acusats de vuit delictes fiscals, blanqueig de capitals, organització criminal i frustració d’execució. La declaració de Conde es va allargar durant uns 40 minuts. L’exbanquer, segons fonts presents en la declaració, va negar que els diners blanquejats procedissin de Banesto i va insinuar que eren de la venda de l’empresa Antibióticos del 1986.