Tres coneguts de Conde avalen amb finques la fiança de 300.000 euros perquè pugui sortir de la presó

El jutge Pedraz decideix dimecres si amb aquestes propietats n'hi ha prou abans de ratificar la posada en llibertat de l'exbanquer

conde

conde / PIERRE-PHILIPPE MARCOU (AFP)

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Santiago Pedraz decidirà avui, després d’escoltar el criteri del fiscal, si n’hi ha prou amb les tres finques que persones pròximes a Mario Conde han presentat com a aval de la fiança de 300.000 euros que va imposar a l’exbanquer per sortir de la presó. Fonts jurídiques han informat que aquestes persones van anar dimarts a última hora del matí al jutjat i van presentar un informe pericial per demostrar que aquestes propietats arriben a aquest preu. Conde, segons consta en la investigació, no té cap propietat a nom seu, encara que el magistrat ha embargat finques i comptes bancaris que suposadament van ser utilitzats per blanquejar els diners que va saquejar de Banesto.

El magistrat va acordar excarcerar Conde (a la presó des de l’abril passat) perquè ha disminuït el risc de fuga i de destrucció de proves, després dels registres practicats a les seves cases i oficines i en les quals se li ha intervingut documentació per provar les acusacions. Quan Conde surti de la presó, haurà de comparèixer setmanalment al jutjat. A més, el jutge li ha retirat el passaport i li prohibeix sortir del territori nacional.

El togat va prendre la decisió amb l’informe contrari de la Fiscalia Anticorrupció i després que la sala penal decidís el mes de maig mantenir l’exbanquer a la presó per risc raonat de fuga «per la seva alta disponibilitat econòmica».

EL SUMARI / Pedraz va adoptar la mateixa mesura dijous passat quan també va deixar en llibertat l’advocat de l’exbanquer, Javier de Vega, a qui va imposar una fiança de 100.000 euros i les mateixes mesures cautelars que a Conde. Ara només continua en arrest domiciliari Alejandra Conde, mà dreta en els negocis del seu pare, i que no va entrar a la presó per motius personals.

La detenció de Conde, dels seus fills Mario i Alejandra, del seu gendre Fernando Guasch i d’altres persones es va fer pels delictes de blanqueig de capitals, pertinença a grup criminal, aixecament de béns i vuit delictes fiscals.

Notícies relacionades

Al sumari, el secret del qual es va aixecar la setmana passada, es constata que Conde va muntar una xarxa empresarial per mantenir el seu luxós nivell de vida. I que va usar testaferros perquè li obrissin comptes a Espanya i societats a l’estranger. L’exbanquer, segons surt al sumari, tenia unes elevades despeses de consum de llum i d’aigua i a les parets la seva casa de Madrid hi havia un quadro de Picasso (El Paisatge). També se li va localitzar un document que acreditava que volia vendre un quadro d’Antoni Tàpies (Composició blanca).

A més, a la seva casa de Madrid, es van localitzar 40.000 euros en metàl·lic i ordinadors. Davant el jutge, l’exbanquer va negar haver blanquejat 13 milions d’euros de Banesto i que utilitzés empleats i familiars per ocultar els seus delictes.