conseqüències d'un escàndol

Iberdrola demanda Bankia per la sortida a borsa

L'elèctrica demana al banc nacionalitzat més de 12 milions

La firma va anar a l'operació el 2011 a petició del Govern del PSOE

César Alierta, primer per l’esquerra, amb el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i la vicepresidenta Elena Salgado, ahir, a Seül.

César Alierta, primer per l’esquerra, amb el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i la vicepresidenta Elena Salgado, ahir, a Seül. / EFE / JUANJO MARTÍN

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Nou front per a Bankia. Iberdrola ha demandat el banc nacionalitzat per la seva sortida a borsa el 2011, operació en què va invertir gairebé 70 milions d’euros a petició, com altres grans empreses, de la llavors vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. L’elèctrica ha demanat que l’entitat nacionalitzada la rescabali per les pèrdues que va patir, ha avançat El Confidencial.

    La companyia va vendre les seves accions del banc entre agost i desembre del 2011 a causa de la caiguda de la seva cotització (més d’un 40%), que li va provocar unes minusvàlues de 12,36 milions. El grup reclama aquesta quantitat i, a més a més, els 52.473,87 euros corresponents a les comissions, despeses i cànons pagats per les accions, així com l’import total dels interessos meritats. També pretén que Bankia aboni els costos processals.

REPRESENTACIÓ ERRÒNIA

Fonts d’Iberdrola han explicat que va prendre la decisió de participar en la sortida a borsa «després d’analitzar l’única documentació disposada per Bankia», el fullet de l’operació registrat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), i «que la reformulació dels comptes el maig del 2012 va reflectir una situació de l’entitat ben diferent» de la que apareixia al citat document. L’elèctrica argumenta que es va fer una «representació errònia de la situació econòmica i financera de Bankia i, en conseqüència, dels riscos de la seva inversió i de les seves previsions de rendibilitat».

Notícies relacionades

    La base de la demanda són dues sentències recents del Suprem, que van assenyalar que «els adquirents de les accions es van fer una representació equivocada de la situació patrimonial i financera, i de la capacitat d’obtenció de beneficis de Bankia». No obstant, també van apuntar que era «la qualitat de petits inversors» que tenien els demandants la que feia «que aquest error s’hagi de considerar excusable, ja que, a diferència del que pot passar amb altres inversors més qualificats, no tenen altres mitjans d’obtenir informació».

    És per això que al banc, on ha sorprès la iniciativa d’Iberdrola, s’estima que la demanda té poques probabilitats de prosperar. És clau per a Bankia, ja que en la sortida a borsa hi van participar 16.238 inversors no minoristes, als quals podria obrir-se ara la porta d’anar als tribunals per recuperar els seus diners.