EL MODEL TRIBUTARI CATALÀ

ERC planteja apujar la pressió fiscal a les rendes per sobre de 90.000 euros

És l'alternativa d'Economia per rebaixar la càrrega fiscal a ingressos per sota de 17.000 euros

L'objectiu és que l'efecte de la reforma sigui neutre en termes de recaptació per a les arques del Govern

3
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

El Departament d'Economia i Finances de la Generalitat que lidera ERC vol abaixar els impostos a les rendes baixes per sota dels 17.707 euros, on hi ha més d'1,6 milions de contribuents, creant nous trams en l'IRPF de manera que el resultat final sigui neutre per a les arques del Govern. És a dir, que la Generalitat ingressi exactament el mateix perquè el que es deixi de recaptar per la part baixa es compensi amb un esforç més gran a la part alta de l'escala. 

L'informe elaborat pel departament que dirigeix Oriol Junqueras, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, compta amb 36 escenaris diferents de pujades i baixades de tipus i modificacions de trams. De tots ells, n'hi ha un que ha suscitat més suport entre els experts d'Economia i dirigents d'ERC. La fórmula consistiria a crear un primer tram en l'escala de l'IRPF per a les rendes fins als 12.450 euros, que ara no existeix. A aquests contribuents, se'ls aplicaria una rebaixa del tram autonòmic del 0,34 punts, és a dir de l'actual 12% a l'11,66%. 

A continuació vindria un segon tram, que inclouria els contribuents amb ingressos d'entre 12.450 euros a l'any i els que ingressen 17.707 euros, que ara pagarien un tipus del 12%. Actualment hi ha un sol tram que inclou dels zero euros fins als 17.707 euros i que tributa a un tipus autonòmic del 12%. En el tram fins als 17.707 euros se situen el 48,90% dels contribuents catalans (1.654.925). S'ha de tenir en compte que els que tenen ingressos superiors també es beneficien de la baixada del primer tram ja que els primers ingressos que tinguin fins als 12.450 euros tributaran menys i la resta segons cada tram.

Economia calcula que aquesta rebaixa, més simbòlica que efectiva, comportaria una reducció dels ingressos del Govern de 40 milions d'euros, que s'estalviarien les rendes més baixes. Per aquest motiu, ERC ha introduït canvis en els trams que afecten els contribuents que tenen més ingressos. En aquest model, es crea un tram nou entre els 53.407 euros i els 90.000 euros, que no existeix en l'actualitat, i que estarà subjecte al 24,5%.

40 MILIONS

En aquest tram es concentren 37.059 contribuents, que representen l'1,10% del total. A partir dels 120.000 euros, tots els contribuents pagaran un 25,50%, quan ara estaven pagant un 23,50%. Fins ara, aquest gravamen només el pagaven les rendes de més de 175.000 euros, de manera que el model que defensa ERC suposa un increment important per a les rendes de més de 120.000 euros, exactament de dos punts percentuals. El Govern català aconseguiria en la franja a partir de 90.000 euros ingressar 40 milions d'euros, cosa que compensaria la baixada d'impostos en la base.

Notícies relacionades

Des d'Economia defensen, en línia amb les declaracions d'Oriol Junqueras dijous passat, que l'objectiu polític passa per situar la fiscalitat de les rendes per sota dels 17.707 euros en el 10%. Però aquesta mesura comportaria una disminució d'ingressos de 413 milions d'euros que suposaria un brutal cop de destral a les rendes altes si es volgués compensar, cosa que podria donar lloc a una deslocalització de rendes a altres comunitats amb una fiscalitat més baixa. En el cas que es realitzés una rebaixa al 9,5%, cosa que també figura en un dels casos de l'informe, la reducció d'ingressos seria de 516 milions. La baixada que hi ha sobre la taula es planteja com un primer pas dins d'una estratègia política d'anar baixant l'IRPF en els trams inferiors de l'escala en els pròxims anys.

L'objectiu del Govern, d'acord amb la versió d'ERC, és portar la proposta favorita al tràmit parlamentari dels pressupostos de la Generalitat, de manera que es pugui debatre i modificar d'acord amb els diferents grups. Per guanyar flexibilitat en la negociació, que és vital per a la continuïtat del Govern, s'ha decidit no incorporar cap mesura relativa a l'IRPF en l'esborrany de la llei d'acompanyament de mesures fiscals i financeres, encara que serà "un tema essencial" de la negociació, assenyalen fonts dels independentistes.