GESTIÓ TRIBUTÀRIA DE LA GENERALITAT

Les deduccions catalanes de l'IRPF augmenten gairebé un 30% en un any

L'avantatge tributari amb més beneficiaris és el de lloguer de vivenda habitual, amb 87.797

Un dels incentius que més creixen té a veure amb donatius al foment de la llengua

Oficines de l’Agència Tributària de Catalunya, un organisme dependent del departament d’Economia i Finances, a Barcelona.

Oficines de l’Agència Tributària de Catalunya, un organisme dependent del departament d’Economia i Finances, a Barcelona. / ARXIU / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El total de contribuents que es van acollir a les deduccions autonòmiques a Cata-lunya de l’impost de la renda (IRPF), 247.741 el 2014, es va disparar en un 30% respecte a la campanya anterior, segons dades a què ha tingut accés aquest diari. Són tot just set de cada 100 declarants els que van accedir a aquestes deduccions fixades per la Generalitat i que, en general, complementen les estatals. La deducció mitjana per beneficiari es va situar en 192,76 euros, el 7,2% menys, a l’augmentar més el nombre de declarants acollits a aquests avantatges que el seu import, segons les últimes dades disponibles.

Les autonomies tenen capacitat d’apujar o abaixar, amb límits, el tram autonòmic de la tarifa de l’impost, i també poden aplicar deduccions pròpies o complementàries de les estatals a la part autonòmica, però sempre són de caràcter personal o familiar, segons la legislació vigent. El marge de maniobra és, en aquest sentit, bastant reduït. Tot i així, hi ha avantatges que han inclòs autonomies, com la catalana, destinats a incentivar les inversions en empreses no cotitzades o en el mercat alternatiu borsari (MAB), que amb posterioritat també va incloure el Govern central. Totes les deduccions provenen dels governs anteriors, tant del tripartit com dels executius de CiU, ja que el Govern actual encara no ha fet els seus primers pressupostos.

47,8 MILIONS / En total, les arques catalanes van deixar d’ingressar 47,8 milions per aquests avantatges, fet que suposa el 21% més que el 2013. El nombre total de declarants de l’IRPF continua estancat a Catalunya al voltant de 3,4 o 3,5 milions en els últims exercicis com a conseqüència de la crisi. En la present campanya de la renda està previst que es presentin a Catalunya un total de 3.538.000 declaracions, l’1,5% més que l’any passat.

Un dels principals impulsos, en nombre de beneficiaris, va provenir dels que s’apliquen la deducció per donatius a entitats que fomenten la llengua catalana, que inclouen des de l’Institut d’Estudis Catalans fins a organitzacions com Òmnium Cultural i l’Ateneu Barcelonès, patronals com Pimec i sindicats com UGT i USOC, entre moltes altres associacions i fundacions. Els contribuents que s’hi van acollir van ser 57.779, fet que va significar una alça de gairebé el 52% i 1,3 milions d’euros, el 21% més, amb una mitjana de 21,80 euros. La deducció és del 15% de la quantitat donada, amb el límit del 10% de la quota íntegra autonòmica.

En qualsevol cas, la deducció autonòmica amb més beneficiaris i també la que copa una quantitat de recursos més gran va ser la de lloguer de vivenda habitual, amb un total de 87.997 declarants i 27,7 milions, amb increments del 18,3% i del 18,4% respectivament, fet que suposa una mitjana de 315 euros. Aquest avantatge és del 10% de la quantitat destinada a l’arrendament, amb un màxim de 300 euros anuals i sempre que l’inquilí sigui menor de 32 anys, discapacitat, jubilat, viudo o aturat de llarga durada.

El segon avantatge tributari en quantitat va ser el corresponent al naixement o l’adopció d’un fill, amb un total de 69.419 declarants i 12,3 milions d’euros, amb alces del 20,6% i del 27,05%, respectivament, i una mitjana de 177 euros per contribuent. La quantitat és de 150 euros per a cada un dels progenitors o de 300 quan la declaració és conjunta. 

Notícies relacionades

MÉS SUCULENT PER A L’INVERSOR / Va seguir aquest avantatge tributari la deducció pels donatius per a l’ús del català, per quantitat de declarants, si bé per import va ser més gran la que es destina als contribuents que es queden viudos, que van ser 23.252, cosa que va significar un augment del 26,7%; i un import de 3,9 milions, el 26,4% més, amb una mitjana de 166,65 euros. En aquests casos, es pot aplicar una deducció de 150 euros. Si a més tenen descendents a càrrec, 300 euros més.

Els avantatges tributaris amb menys beneficiaris van ser els que s’apliquen a inversions en accions que cotitzen al MAB o inversors privats (business angels). Malgrat que tot just van ser 303 beneficiaris en el cas dels que inverteixen en empreses del MAB i de 360 en el cas de firmes noves no cotitzades, la deducció mitjana va ser molt més suculenta: de 4.029 euros i de 1.918, respectivament.