LLUITA CONTRA EL CRIM ORGANITZAT

El BCE deixarà d'imprimir bitllets de 500 euros

El Banc Central Europeu podria adoptar la decisió aquest mateix dimecres

Els bitllets en circulació seguiran sent de curs legal durant uns quants anys

Els bitllets preferits per la delinqüència de tot tipus. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El BCE podria decidir aquest mateix dimecres deixar d'imprimir a partir d'ara bitllets de 500 euros, segons publica a la seva edició digital 'The Wall Street Journal'.

El president del BCE, Mario Draghi, va admetre el febrer passat que l'organisme considerava retirar de la circulació aquests bitllets d'alta denominació per la "creixent preocupació" en l'opinió pública que són utilitzats per a activitats delictives, com la corrupció o el finançament del terrorisme.

ACTIVITATS IL·LEGALS

"Els bitllets de 500 euros són vistos cada vegada més com un instrument d'activitats il·legals, i és en aquest context que estem considerant accions en aquest front", va indicar Draghi a la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris de l'Eurocambra el febrer passat.

Ara, segons publica el diari nord-americà, es podria adoptar la decisió en la reunió del Consell de Govern del BCE que se celebra aquest dimecres a Frankfurt.

DE CURS LEGAL

La proposta, que es debat al BCE, inclou que els bitllets en circulació seguiran sent de curs legal, almenys fins que tota la nova sèrie de bitllets s'imprimeixin, fet per al qual encara queden uns quants anys.

A més, segons les fonts citades per 'The Wall Street Journal', se seguirà permetent canviar aquests bitllets a les oficines dels bancs centrals fins i tot després del cessament de la impressió i una vegada després que deixin de ser de curs legal.

"Hi ha una majoria al Consell de Govern que vol acabar amb els bitllets de 500, cosa que significa que la sèrie Euro 2 no els inclourà", afirma una de les fonts consultades pel mitjà nord-americà referint-se a la impressió de la segona sèrie de bitllets del banc.

El BCE va començar a imprimir la segona sèrie de bitllets el 2013, començant pels bitllets de 5, 10 i 20 euros.

ÀMPLIA IMPLANTACIÓ A ESPANYA

Notícies relacionades

Segons dades del sindicat Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) a partir de la informació del Banc d'Espanya, els bitllets de 500 euros ja suposen el 75% del total dels diners en circulació a Espanya, cosa que equival a 45.528 milions d'euros.

Segons Gestha, aquest percentatge s'ha triplicat des del primer any en què va entrar en vigor la moneda única el gener del 2002, quan a penes representaven el 25,1% del total. A més, el pes dels bitllets grans sobre els diners totals a Espanya és més del doble que a la zona euro, on actualment suposen gairebé el 30% dels 1,1 bilions d'euros que hi ha en circulació, malgrat que la majoria de ciutadans de la UE mai n'ha vist cap de prop.