1r DE MAIG

Toxo i Álvarez: "Ha arribat el moment de repartir la riquesa"

Els líders de CCOO i UGT marquen el full de ruta als partits perquè hi hagi un Govern de canvi

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa
Mercedes Jansa

Periodista

ver +
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Ignacio Fernández Toxo Josep María Álvarez han aprofitat el 1r de Maig per marcar el full de ruta als partits davant la pròxima cita electoral: ha arribat el moment de repartir la riquesa.

Els salaris, les pensions, la lluita contra la pobresa i per una feina digna i una nova política fiscal que redistribueixi els beneficis que està deixant la recuperació són les qüestions que els dirigents de CCOO UGT han demanat que s'incloguin en els programes electorals dels partits. Representants de totes les formacions, excepte del PP, han seguit els discursos des de la primera fila de la concentració a la madrilenya Puerta del Sol.

Dues frases resumeixen l'esperit de l'estratègia sindical davant els comicis i el futur Govern. La primera del líder de CCOO, davant els missatges triomfalistes de l'Executiu en funcions sobre la recuperació econòmica: "No té sentit el creixement si no va acompanyat del repartiment de la riquesa". La segona del líder d'UGT: "S'ha acabat el rotllo que no hi ha diners; n'hi ha, el problema és com repartir-los".

UNA TARDOR MÉS CALENTA

Les centrals han arribat a aquest 1r de Maig, vigília de la convocatòria de les segones eleccions en sis mesos, conscients que durant els anys de la crisi han abaixat el pistó i han mirat més de pal·liar les conseqüències negatives de les retallades que d'enfrontar-se a les empreses. Ara amb un panorama polític que es pot repetir, Toxo i Álvarez no descarten una tardor més calenta que les anteriors i avui han fixat el rumb.

Des de la tribuna del Dia del Treball, els líders sindicals han traslladat als ciutadans que han d'anar a votar, que l'abstenció donaria novament el triomf al PP, que  "volem polítiques de progrés" (Álvarez)  i que "no poden seguir defraudant les ànsies de canvi del país" (Toxo).

La lluita contra l'atur i per l'ocupació, la denúncia de la pobresa que està deixant el mercat laboral precari, la vivenda digna, les pensions, la inversió pública que crea riquesa, el relleu generacional amb condicions de retir dignes per als més grans i desenvolupar plenament el dret de vaga són les peticions sindicals que, segons Toxo, "han de configurar un programa de Govern", però s'ha dirigit especialment a l'esquerra perquè "té l'obligació de posar-se d'acord".

La lluita sindical no té límits, segons Álvarez, que no descartar ni mobilitzacions ni vagues generals. "Ja veurem com es desenvolupen els esdeveniments", ha assenyalat. El màxim dirigent d'UGT ha carregat també contra l'actitud de la Fiscalia General de l'Estat per aplicar amb tota duresa la llei mordassa i el Codi Penal contra els treballadors que han exercit el dret de vaga  i s'ha preguntat quants empresaris han sigut perseguits pels fiscals per haver impedit aquest dret.

XIFRES PER AL CANVI

Notícies relacionades

Dues xifres concretes han donat els líders sindicals per fonamentar la seva tesi i perquè serveixin de revulsiu als polítics i els ciutadans si no es produeix un canvi.

Una, durant la crisi s'han deixat de gastar 50.000 milions d'euros en sanitat, educació i serveis socials al país amb més frau fiscal de la Unió Europea, segons ha explicat Toxo. Dos, amb la política fiscal del PP s'han deixat de recaptar més de 80.000 milions d'euros mentre hi ha persones sense vivenda i bancs amb cases, en paraules d'Álvarez.