DIA DEL TREBALL

Els sindicats amenacen amb una vaga general si no es deroga la reforma laboral

Demanen als treballadors que passin a l'ofensiva i no es quedin a casa el 26-J

3
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / MERCEDES JANSA / BARCELONA / MADRID

Les gairebé 80 manifestacions convocades pels sindicats majoritaris el Primer de Maig han arrencat aquest matí en un ambient reivindicatiu i amb un marcat to polític. A Barcelona, la capçalera de la manifestació ha canviat amb el relleu de Josep Maria Álvarez, després de 26 anys en el càrrec, per Camil Ros al capdavant de la UGT catalana. Al seu costat hi ha el líder de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego. A Madrid, Álvarez ha participat en el seu Primer de Maig com a màxim dirigent de la UGT i al costat del líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo.  

   


13.00 h. 

12.50 h. 

12.40 h.

12.15 h.

12.10 h.

12.00 h.

11.45 h. Abans de començar la manifestació a Madrid, Toxo i Álvarez han demanat als ciutadans que es mobilitzin perquè el 26-J hi hagi un Govern de canvi. Álvarez veu aquest Primer de Maig com un punt d'inflexió perquè els sindicats redoblaran la pressió si no canvien les polítiques. "El problema no és que no hi hagi riquesa sinó com es reparteix. Amb aquesta política fiscal s'han deixat de recaptar més de 80.000 milions d'euros", ha dit Álvarez. Per la seva banda, Toxo ha recordat que "és lamentable que per la falta de coratge i solidaritat dels partits per formar un govern alternatiu es produeixi un augment de l'abstenció".

11.30 h


ENUIG PEL 26-J

Notícies relacionades

Feia temps que no hi havia un Primer de Maig tan polític. Ni tan sols a l'inici de la crisi, cap al 2010 i el 2011, quan les retallades de salaris, pensions, ocupació pública i l'amenaça de dues reformes laborals van ser l'esperó de la mobilització sindical. Ara, el fracàs en la formació de govern i la nova cita electoral han portat els líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Álvarez, a un mal dissimulat enuig amb els partits de centre i d'esquerra per no haver aprofitat l'ocasió per recuperar el marc social d'abans de la crisi i canviar de polítiques.

REIVINDICACIONS A CATALUNYA

A Catalunya, deprés d'actuar amb una estratègia "a la defensiva" per intentar frenar les retallades empreses pels governs d'Artur Mas i de Mariano Rajoy, ara és el moment de "passar a l'ofensiva", segons el líder de CCOO, Joan Carles Gallego. Les manifestacions de l'1 de maig a Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona i Tortosa tindran com a reivindicacions pròpies de Catalunya l'aprovació de la renda de ciutadania, un salari mínim de 1.000 euros i la recuperació de les tres pagues extres dels funcionaris. El nou secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha amenaçat amb una escalada de mobilitzacions en una tardor calenta, sense descartar una nova vaga general, si el Govern que surti de les eleccions del 26 de juny frena la derogació de la reforma laboral. Aquesta és una de les principals reivindicacions que han sortit al carrer al Primer de Maig, així com una millora de la qualitat de l'ocupació i de les prestacions socials, així com una pujada del salari mínim i una reforma fiscal per apuntalar els comptes de la Seguretat Social.