Junqueras li diu a Montoro que l'objectiu de dèficit és "inassumible"

El vicepresident comunica que no elaborarà el pla d'ajust que exigeix Hisenda per poder cobrar el FLA

Junqueras li diu a Montoro que l'objectiu de dèficit és "inassumible"

AGUSTÍN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, considera "inassumible, tant des del punt de vista social com des del punt de vista tècnic", l'objectiu de dèficit assignat a les autonomies per a aquest any. Així l'hi diu al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una carta en què li recorda, a més, els incompliments de l'Estat.

D'aquesta manera, comunica que no confeccionarà el pla de ajust reclamat per Montoro per accedir al fons de liquiditat autonòmic (FLA) d'aquest any mentre es mantinguin aquestes obligacions.

Atenent a la mateixa llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat, a Catalunya i a les comunitats els hauria correspost un objectiu der dèficit de l'1,62% el 2015 i de l'1% el 2016, en lloc del 0,7% i del 0,3% assignats, respectivament.

Junqueras també recorda que el Govern central incompleix la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) al no haver revisat el model el gener del 2014, tal com estava establert. "És urgent comptar com més aviat millor amb un nou model de finançament que permeti a les comunitats autònomes en general, i a Catalunya en particular, complir els objectius d'estabilitat pressupostària garantint a la vegada la provisió de serveis bàsics a la ciutadania", explica a la carta.

Notícies relacionades

A més, afegeix diferents incompliments de l'Estat, com la disposició addicional tercera de l'Estatut en matèria d'inversions. La quantifica en 3.811 milions d'euros per al conjunt del període i en 759 milions només per a l'any 2008, entre altres recursos que haurien d'haver arribat i no ho han fet.

El vicepresident assegura que la Generalitat ha donat mostres del seu compromís amb l'estabilitat pressupostària, al reduir el dèficit del 4,48% del PIB el 2010 a l'1,95% el 2015 (excloent-ne els ajustos d'una sola vegada que no afectaran els següents exercicis). També li recorda que "la prioritat sempre serà garantir uns serveis públics de qualitat que donin resposta eficaç a les necessitats dels ciutadans".