El femer dels paradisos fiscals

Els 'Papers de Panamà' posen en evidència els polítics que no aconsegueixen acabar amb l'opacitat

La Fiscalia de l'Audiència Nacional i l'Agència Tributària obren investigacions

PANAMÀ / RAMON CURTO

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Els 11,5 milions de documents que integren els anomenats 'Papers de Panamà' la filtració de documents més important de la història, ha provocat una batzegada de dimensions planetàries en cadascun dels 200 països vinculats a les 214.488 societats opaques que han amagat diners i patrimoni al país caribeny al llarg dels últims 40 anys.

A més, el treball periodístic desenvolupat pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ, en anglès) --del qual a Espanya formen part La Sexta i El Confidencial-- torna a fer pujar els colors a tots els països desenvolupats al posar al damunt 

Oxfam Intermón

Si els paradisos fiscals segueixen existint és per falta de voluntat política

de la taula l'escandalosa existència de paradisos fiscals que actuen com a enormes forats negres de frau fiscal en l'opacitat dels quals es refugien polítics, milionaris, famosos i esportistes a més de traficants d'armes, drogues i persones.

INVESTIGACIÓ DE LA FISCALIA

A la majoria dels 200 països afectats, s'hi han obert investigacions. En altres, es pressenten greus crisis polítiques, ja que els papers esquitxen 140 polítics i funcionaris de tot el planeta, entre ells 12 antics i actuals líders mundials, com els primers ministres d'Islàndia i el Pakistan, el president ucraïnès, el de l'URSS i el rei de l'Aràbia Saudita.

Pierre Moscovici

ComisSari d'economia

Els 'Papers de Panamà' aporten armes polítiques per dir ¡prou!

A Espanya, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert una investigació per un possible delicte de blanqueig de capitals que s'hagi pogut cometre a través de la firma panamenya Mossack Fonseca que actuava d'intermediària per a la creació de societats a Panamà, informa Margarita Batallas. La fiscalia no compta per a la investigació amb més informació que la publicada en els mitjans de comunicació. Tot i així, ha considerat oportú obrir aquestes diligències per centralitzar la informació abans de determinar la possible comissió de delictes de les persones que van amagar els seus diners a Panamà i els jutjats que seran competents.

Aquesta investigació se suma a l'anunciada per l'Agència Tributària que ja està analitzant "en profunditat" la presumpta comissió de delictes de frau fiscal per al voltant de 2.000 contribuents espanyols que apareixen als papers. La infanta Pilar, germana del rei Joan Carles, el director de cine Pedro Almodóvar i el seu germà o membres de la família Domecq en són alguns dels espanyols, juntament amb el futbolista argentí del FC Barcelona Lionel Messi, el nom del qual ha transcendit. 

L'oposició en ple ha demanat la compareixença del ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, al Congrés dels Diputats.

En els papers esmentats hi apareixen almenys 1.200 societats, 558 accionistes, 166 clients intermediaris i 89 beneficiaris amb adreça postal a Espanya. En principi, tenir una societat o patrimoni en un paradís fiscal (o territori de baixa tributació) no té per què ser un delicte, si la seva existència i els seus rendiments es declaren a Espanya.

L'Agència Tributària analitzarà les declaracions presentades en el model 720 de declaració de comptes i béns a l'estranger per esbrinar quins contribuents dels inclosos en els Papers de Panamà sí que havien declarat els seus béns a l'AEAT i quins no.

Les sancions lligades a la no-presentació del model 720 són elevadíssimes; a més, els deutes tributaris vinculats a béns a l'exterior no declarats no prescriuen mai.

FORAT NEGRE FISCAL

"Els papers de Panamà desemmascaren el costat fosc del sistema financer global en què bancs, advocats i professionals de les finances fan servir empreses opaques per fer operacions monetàries il·lícites i corruptes", afirma en un comunicat l'organització Transparència Internacional (TU). "Això s'ha d'aturar. Els líders mundials han d'arribar a un acord per prohibir les empreses opaques", afegeix el document.

"Si els paradisos fiscals segueixen existint i emportant-se milions i milions és per falta de voluntat política, nacional i internacional", critica l'oenagé Oxfam Intermón, que fica així el dit a la nafra de la hipocresia de molts països occidentals que emparen aquestes pràctiques. Segons Oxfam, de la llista nord-americana de paradisos fiscals, 21 estan relacionats amb la UE i 10 amb el Regne Unit. També hi ha territoris dins dels EUA que actuen com a paradís fiscal, com Delaware.

Segons Oxfam Intermón, totes les firmes de l'Ibex 35 espanyolIbex 35 espanyol, tret d'Indra, posseïen filials en paradisos fiscals amb dades del 2013 (810 filials, en total). A més, es calcula que la inversió espanyola en paradisos fiscals va augmentar el 2.000% l'any passat i que al voltant d'un terç del PIB mundial s'amaga en territoris opacs.

LLISTA DE PARADISOS

Pel comissari europeu d'Afers Econòmics , el francès Pierre Moscovici, la filtració dels anomenats 'Papers de Panamà' és "una excel·lent notícia", ja que aporta "armes polítiques" per dir "¡ja n'hi ha prou!".

Notícies relacionades

Panamà és un dels 30 països inclosos en la llista de paradisos fiscals que la Comissió Europea va difondre el juny del 2015. No obstant, Panamà no és considerat paradís fiscal per a Espanya després que els dos països van firmar el juliol del 2011 un conveni de doble imposició. Gràcies a aquest conveni, Panamà ha de proporcionar informació tributària a Espanya, però només a requeriment individualitzat i si aquesta informació és necessària per investigar altres delictes diferents del fiscal (blanqueig de capitals, tràfic d'armes o altres).

D'aquí ve l'escepticisme del president de l'Organització Professional d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE), José Luis Groba, per a qui resulta "molt complicat" obtenir informació a través d'aquest procediment. No obstant, Groba destaca que és molt fàcil obrir un compte en un paradís fiscal. "Ja no cal desplaçar-se a les Illes Verges per amagar-hi els diners", assegura. Només cal remetre per correu electrònic a un intermediari financer dels que ofereixen els seus serveis una còpia certificada del passaport i un document que especifiqui el domicili amb una antiguitat màxima de tres mesos. "Fins i tot val una factura de telèfon", precisa Groba en declaracions a Europa Press.